Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi Rendőrnap

Látványos bemutatók, rendőrségi akciók a Rezső téren

2016. április 29. péntek

Második alkalommal rendezték meg a Rendőrnapot pénteken a Rezső téren, a Józsefvárosi Önkormányzat és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság szervezésében. Az egész napos ingyenes rendezvényen izgalmas programokkal várták a gyermekeket és a családokat. A rendőrségi akciós bemutatók mellett a vállalkozó kedvűek próbára tehették magukat a KRESZ ügyességi pályán és a mobil lőtéren, részt vehettek traffipaxos futáson és ügyességi kerékpáros versenyen, kipróbálhatták az ujjlenyomat-vételt. Sára Botond alpolgármester elmondta: a lakosok és a rendőrség közötti kölcsönös bizalom erősítését szolgálja a rendezvény, hiszen a játékos, szórakoztató programokon keresztül közelebbről is megismerhetjük a rendőrök munkáját.

A tavalyi évben első alkalommal, ám hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a Józsefvárosi Önkormányzat és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság a Rendőrnapot. Az idei rendezvényre még többen érkeztek: az óvodások, iskolások mellett sok család is kilátogatott. 

„Ennek az eseménynek nemcsak az a jelentősége, hogy egy jó hangulatú napot szervezzünk a gyerekeknek, hanem arra is felhívjuk a figyelmet, hogy komolyan dolgozunk a kerületi rendőrkapitánysággal közösen a biztonságérzet növelésén”- hangsúlyozta beszédében Sára Botond alpolgármester.

Hozzátette: a statisztikák azt mutatják, hogy ma már tíz józsefvárosi lakosból hét biztonságban érzi magát, és úgy véli, javult a közbiztonság. Ugyanakkor a további eredményeket csak együtt – a rendőrséggel, az önkormányzattal, és az itt élőkkel közösen – lehet elérni, ehhez viszont az is szükséges, hogy a rendőrségbe vetett bizalom nőjön – szögezte le Sára Botond. Mint fogalmazott, ez csak akkor történhet meg, ha közvetlenül megismerjük a rendőrség szerteágazó tevékenységét – ezt a célt szolgálja a Rendőrnap. Kiemelte: a bizalom erősítése az összefogást segíti, az összefogás pedig a közbiztonság javítását. 

Molnár Gábor rendőr alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya elmondta: tavaly, az első Rendőrnap is nagyszerűen sikerült, idén pedig bővítették a programokat, például mobil lőtérrel.  „Ha már annyit elértünk, hogy fiatalok közelebb tudnak kerülni a rendőrséghez, és ha csak egy gyermek úgy dönt később – amikor pályát kell választania – hogy szeretne rendőr lenni és ezt a hivatást gyakorolni, már megérte ezt a Rendőrnapot megszerveznünk”- hangsúlyozta Molnár Gábor. 

A kilátogató óvodai csoportokat, iskolai osztályokat, családokat színes, izgalmas programok várták: a bűnügyi technikusoknál a televíziós sorozatokban is népszerű "helyszínelők" munkájába pillanthattak be: ujjlenyomatot, tenyérlenyomatot is lehetett készíteni. A BRFK bűnügyi bevetési osztályának sátrában pedig a faltörő kost és a különféle különleges eszközöket próbálhatták ki: golyóálló mellényt, sisakot, testvédő páncélt ölthettek magukra a gyerekek, miközben fotókon és videókon az egység bevetéseit, akciót is megtekinthették.

Kígyózó sorok álltak a tűzoltódarus autónál – amit a katasztrófavédelem biztosított erre a napra – és a rendőrségi motorcsónaknál, amire szintén fel lehetett mászni, de a rendőrmotorokra is bátran pattantak fel a gyerekek.

A gyorsabbak kipróbálhatták a traffipaxos futást, a KRESZ ügyességi pályát, a mobil lőtéren pedig kiderült, kinek mennyire pontos a keze. A KRESZ-totót legjobban kitöltők pedig rendőrségi ajándékcsomagot vehettek át, a legkisebbeket pedig arcfestéssel várták, a mesesátorban rajzolhattak, gyurmázhattak.

Nagy sikere volt a látványos rendőrségi bemutatónak: a kerületi kapitányság akciócsoportja különféle elfogásokat mutatott be: például egy körözött személyt fogtak el, aki autóval menekült a rendőrök elől, valamint kábítószer-kereskedőkre is lecsaptak – ezúttal vaktöltényekkel zajlott az akció. 

A Rendőrnapra kilátogatott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Géczi Béla tűzoltó ezredes, a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Kelemen Zsolt tűzoltó alezredes, a VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője, és Zentai Oszkár önkormányzati képviselő, a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Rendszer (JÁSZER) elnöke is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben