Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Minden, amit a szövésről tudni lehet…

Ismerkedés a textilművészettel a Józsefvárosi Galériában

2016. május 03. kedd

Egy hagyományos, fából készült szövőszéket ismerhetett meg az, aki ellátogatott május 2-án a Józsefvárosi Galériába. Akik előzetesen regisztráltak, azok Kopócsy Judit textilművész segítségével el is sajátíthatták a szövés fortélyait. A foglalkozásra a délelőtt folyamán mások mellett a Németh László és a Deák Diák általános iskolák egy-egy osztálya is ellátogatott, délután a felnőttek hallgathattak érdekes előadást a szövés történetéről és a különböző technikákról.

Az iskolásoknak a szövőszéket és szövés művészetét Kopócsy Judit textil- és képzőművész mutatta be. A diákok megtudták, hogy a nyüst feladata a szálak irányítása, valamint azt is, hogy a szövéshez pamutfonalat érdemes használni. Márkó, a Német László iskola tanulója lelkesen vetette bele magát a szövési munkálatokba, Kopócsy Judit útmutatásai alapján.

Az ötödikes diák a foglalkozás végére gyakorlott mozdulatokkal vezette a keresztszálakat a nyüst használatával. Susits Éva, a diákokat kísérő tanárnő kérdésünkre elmondta: örömmel fedezték fel a Józsefvárosi Galéria programját, igyekeznek minden olyan rendezvényre ellátogatni, ahol a diákok játékosan tanulhatnak. 

A nap végén a felnőttek érdekes előadást hallgathattak a szövés történetéről és a szövési technikákról, mialatt mindenki maga is gyakorolhatta a mesterséget. Az előadásból kiderült, hogy az idők során különféle témákat jelenítettek meg a szőnyegeken. Jellegzetesek a címereket, dicső hadi tetteket ábrázoló fali kárpitok, valamint a bibliai ábrázolások is.

Megtudhattuk, hogy Habsburg Mária, magyar királyné menyegzői ruhája, a reneszánsz textilművészet remeke ma is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban. Szó esett a gobleinről is és kárpitművészet hazai megújítójáról, Ferenczy Noémiről is. 

Sipos Orsolya, a Józsefvárosi Galéria programszervezője hangsúlyozta: a tárlataikhoz kapcsolódóan igyekeznek minél színesebben programokat kínálni. „Kovács Péter textilművész május 6-ig látható kiállítása kapcsán úgy gondoltuk, hogy érdemes bemutatni a közönségnek a szövés folyamatát is” – tette hozzá Sipos Orsolya.   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben