Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Asszimiláció, kitelepítések és málenkij robot

Történelmi előadások a német kisebbség félmúltjáról

2016. május 04. szerda

A magyarországi németség múltjának jobb megismerése és megismertetése érdekében történelmi emléknapot tartott a Józsefvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat április 29-én a Polgármesteri Hivatal 100-as termében. A rendezvényen Dr. Gantner Péter történész és Loppert Csaba, a Kéthly Anna Kulturális Egyesület elnöke tartott előadást, amelyeket kötetlen vita követett.

„Erős az igény a XX. század és a közelmúlt történéseinek feltárására és a tények bemutatására” – fejtette ki a megnyitón Dr. Szabadkai Attila, a kerület német kisebbségi önkormányzatának elnöke. Kijelentésének létjogosultságát nehéz lenne kétségbe vonni, hiszen generációk tanultak marxista ideológia alapján megírt tankönyvekből, így negyedszázaddal a rendszerváltás után is sokak tudatában torz kép él hazánk sorsfordító elmúlt száz évének eseményeiről.

Ezért indította útjára kezdeményezését a Józsefvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat, amelynek nyitó rendezvényén Dr. Gantner Csaba történész tartott előadást a második világháborút lezáró párizsi békekonferenciáról és a magyar diplomaták a német kitelepítések enyhítéséért tett lépéseiről, valamint Lopper Csaba, a Szociáldemokrata Párt és a pártban jelentős szerepet játszó német nemzetiség történetéről. Az előadásokat kötetlen kerekasztal beszélgetés követte a részvevők bevonásával.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben