Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A magyar hadi kultúra évszázados hagyományai

Szombaton ismét Ludovika Fesztivál az Orczy-parkban

2016. május 04. szerda

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem május 7-én, szombaton újra megrendezi Józsefváros egyik legizgalmasabb kulturális és történelmi örökségéhez, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületéhez és emlékéhez kötődő eseményét. A honvédtisztavatást megelőző, úgynevezett száznapos ünnepséget követő Ludovika Fesztivál katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatókkal, vetélkedőkkel várja az érdeklődőket az Orczy-parkban.

A VII. Ludovika Fesztivál a száznapos ünnepséggel veszi kezdetét, amelyen beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka. Az esemény története egészen 1924-ig nyúlik vissza, amikor egy hosszabb szünet után újra megünnepelték a honvédtisztjelöltek a tisztavatásig tartó 100 napos időszak kezdetét. 

Az egész napos fesztivál továbbviszi a régi tradíciót, így az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadi kultúra évszázados hagyományaiba. A katonai alakulatok bemutatkozásán kívül, az ingyenes családi esemény olyan programokat kínál, mint a rendőri, katonai és katasztrófavédelmi gépjárművek és eszközök kiállítása, sportvetélkedők és számos gyermekprogram.

A kilátogatók megismerkedhetnek a jelenleg használatos tűzoltó-technikával, katonai közelharc- és rendőrkutya-bemutatón vehetnek részt, megtekinthetik a tűzoltók roncsvágással kísért műszaki mentési akcióját. A Várőrség Alapítvány szervezésében katonai hagyományőrző csapatok vonulnak fel a fesztiválon. A legkisebbeknek az arcfestés, a rendőrkutyás bemutató, valamint a játékos feladatok és kézműves foglalkozások nyújtanak felejthetetlen élményeket. 

A fesztiválon színes programokkal és vetélkedőkkel bemutatkoznak az egyetem karai, sportegyesületei és hallgatói önkormányzata, az érdeklődők ingyenes épületvezetésen vehetnek részt a Ludovika Főépületben, valamint tájékoztatást kaphatnak a Ludovika Campus beruházásról is. A rendezvényen a Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjei részére adnak át elismeréseket, így a Szent László-díjat, a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat.

A fesztivál ideje alatt ingyenesen látogatható az Orczy Kalandpark. A Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megvalósuló esemény programkínálatát idén először gasztrosétány is színesíti.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben