Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jókai Mór Józsefvárosban

A legtermékenyebb magyar író

2016. május 12. csütörtök

Az 1825-ben született Jókai Mór 1845 után már Pesten élt, több szálon is kötődik Józsefvároshoz. 1848. március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt ő olvasta fel a 12 pontot, a kerületben pedig több helyen is lakott: a Baross utca 98. szám alatt, majd a Rákóczi út 21-ben is. A mai Bródy Sándor utca 36-ban 1885–1887. között élt, ebben a házban halt meg első felesége, a híres színésznő, Laborfalvi Róza is. Jókai Mór 1904-ben hunyt el, sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található.

Jókai Mór 1825-ben született Komáromban gazdag, nemesi családban. Tanult többek között a pápai Református kollégiumban, ahol Petőfi Sándorral jó barátok lettek. A szabadságharc első napjaiban Petőfi a Nemzeti dalt mondta el a főváros számos helyén, Jókai Mór pedig a saját maga által, Irínyi József korábbi, reformkötelességeinek felhasználásával összeállított 12 pontot, többek közt a Nemzeti Múzeum baloldali párkányán is. Jókai az 1867-es kiegyezés után országgyűlési képviselő lett, a képviselőház akkor a mai Bródy Sándor utcai épületben, a mai Olasz Intézetben volt. 

Az író első felesége Laborfalvi Róza lett, a kiváló színésznő játszott a Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán álló Nemzeti Színházban, amely a 10-es években költözött át a mai Blaha Lujza térre. Jókai és családja a Baross utca 98. szám – az utcát akkor Külső Stácziónak hívták – alatti házat 1868 telén vásárolta meg. Az akkor még külvárosnak számító épület kertjében a család állatokat is tartott. Laborfalvi Róza ekkor már felhagyott a rendszeres színházi szerepléssel, ezért több ideje jutott a ház körüli munkára is.

 

A ház eladása után Jókai 1881-ben a Rákóczi – anno Kerepesi – út 21-be költözött, érdekesség, hogy ugyanitt lakott Blaha Lujza is. Azonban sokáig nem volt itt maradásuk. 1885–1887 között már a Bródy Sándor, azaz Főherceg Sándor utca 36. volt a család székhelye, a ház első emeletén. Laborfalvi Róza a híres színésznő ebben a házban is halt meg, amelyre az épület homlokzatán emléktábla is emlékeztet. 

Jókai Mór 1904-ben hunyt el, a legtermékenyebb magyar írónk a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben nyugszik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben