Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mikszáth különös házasságai

Mikó István: Nagyon jól megírt színmű, de nem a hagyományos módon

2016. május 13. péntek

Nagy sikerrel játsszák a Mikszáth különös házasságai című előadást a Turay Ida Színházban, amely a feleség, Mauks Ilona visszaemlékezései alapján idézi meg Mikszáth Kálmán alakját és közös életüket. Legközelebb május 20-án, pénteken tekinthetjük meg a darabot a Kálvária téren.

„A Turay Ida Színházban 2015. október 31-én mutattuk be a darabot, ahol folyamatosan játsszuk, Piros Ildikóval együtt nagyon szeretjük az előadást. Mikszáth figurájával könnyen tudtam azonosulni, mert nemcsak az írót, hanem azt a világot is nagyon kedvelem, amelyben élt. Ez egy nagyon jól megírt színmű, de nem a hagyományos módon. Mauks Ilona visszaemlékezései idézik meg Mikszáth figuráját és közös életük fontosabb állomásait. Ez a szerep, ez a darab 16 év után most újra megtalált bennünket” – mondja az előadásról az egyik főszereplő, Mikó István. A Jászai Mari-díjas művész hozzátette: bármelyik korosztálynak szívesen ajánlja a darabot.

„Mindenki számára élvezhető az előadás, legyen az korombeli vagy fiatal, hisz’ bár nekünk is már történelem ez a kor, de olyan érdekesen van megírva a darab, hogy nemcsak mi, színészek, hanem a közönség is rettentően szereti. Bízom abban, hogy a fiatalabb korosztály is – iskolák segítségével – megnézi, hiszen sok mindent megtudhatnak a korról, Mikszáthról és az ő írói munkásságáról anélkül, hogy unalmasnak találnák” – magyarázza Mikó István.

Mikszáth Kálmán 1910-ben hunyt el. Felesége – Mauks Ilona – 1922-ben publikálta emlékiratait. Ám ebben a színdarabban akkor kezdi írni Mikszáthné a visszaemlékezéseit, amikor író férje még él. Csak így születhetett olyan helyzet – a darab alapszituációja –, hogy miközben a hitves fogalmazgatja memoárjait, egyúttal meg is tárgyalja urával a leírtakat és tanácsokat kér. Ahogy vitatkoznak, a kétféleképpen rögződött emlékeken zsörtölődve kiigazítják egymást: a felidézett múlt kettős fénytörésében kibontakozik egy harmadik változat, a nézőé.

Mikszáth különös házasságai – Játék két részben

2016. május 20. (péntek), 19.00

Mauks Ilona – Piros Ildikó

Mikszáth Kálmán – Mikó István

Rendezte: Görgey Gábor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben