Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A legjobb fejlesztések

Két hónap alatt két európai díj

2010. december 14. kedd

Egymás után két józsefvárosi fejlesztési projekt is a legjobbnak minősült Európában. Míg a Corvin Sétány városfejlesztési projekt az Európában és Afrikában vizsgált fejlesztések között bizonyult a legjobbnak, addig Józsefváros Bűnmegelőzési Programját Brüsszelben díjazták. A fejlesztésekért járó díjakat alig két hónap alatt, egymás után ítélték oda.

A VIII. kerületben a fejlesztésekre fordított munkát és támogatást alig két hónap alatt európai díjakkal is jutalmazták. Pár hete a Magdolna Negyed Program második ütemének Bűnmegelőzési alpprogramja kapta meg a lehetőséget, hogy az ország legjobb programjaként Brüsszelben képviselhesse hazánkat a European Crime Prevention Award (ECPA) azaz az Európai Bűnmegelőzési Díj elnevezésű versenyen. A józsefvárosi Magdolna Negyed közbiztonsági helyzetének tartós javulását célzó program különdíjat kapott. A sikeresen működő programot a magyar pályázók közül a Belügyminisztérium választotta ki és küldte tovább Brüsszelbe. Ez azért különösen nagy elismerés, mert az ECPA zsűrije minden évben egyetlen díjat ad át, amit idén Lengyelország kapott meg, azonban a VIII. kerületi program annyira elnyerte tetszésüket, hogy különdíjat ítéltek neki – a Legígéretesebb projekt címet kapta.

A program célja, hogy javítsa a közbiztonságot. Ezt a nyolc kialakított programpont betartásával sikerül elérni. Fokozták a rendőri jelenlétet (szomszédsági rendőrök), külön stratégiát dolgoztak ki a szenvedélybetegek utcai megkeresésére, a megelőzésre és a drogfüggők felvilágosítására, alkalmi munkát biztosítottak a kerületben élő hajléktalanoknak, szociális munkásokkal segítették azokat a családokat, akiknél fennállt a veszély, hogy gyermekeik intézetbe kerülhetnek. Ezen kívül az iskolákban resztoratív szemléletű csoportfoglalkozásokat tartottak, valamint az osztályfőnöki órákon rendőrökkel, civil szervezetekkel bűnmegelőzési témájú előadásokat tartottak a gyerekeknek. Mindezek mellett szintén az önkormányzat segítségével lehetőséget teremtettek, hogy a bérházakban kamerarendszert építsenek ki, valamint bűnmegelőzési szakmai munkacsoportot is működtettek.

Szintén még az ősz folyamán a Közép-Európa legnagyobb városmegújító programjaként ismert Corvin Sétány projekt szeptember végén nyerte el az „International Property Awards” (Nemzetközi Ingatlan Díj) első helyezését. A nemzetközi szinten legnevesebb ingatlanszakmai díjak között számon tartott elismerést a Corvin Sétány városfejlesztési projekt kapta meg. Idén Európát és Afrikát vizsgálták, a két kontinensről a zsűri tetszését legjobban a Józsefvárosban zajló fejlesztés nyerte el.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben