Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Első „igazi” lakása a Vas utcában volt

Tamási Áron a józsefvárosi rengetegben

2016. május 19. csütörtök

Az Ábel-trilógia, a Szűzmáriás királyfi regények szerzője, a Farkaslakán született Tamási Áron az 1920-as években már többször járt Budapesten. Benedek Elek más fiatal erdélyi alkotók mellett őt is szárnyai alá vette, többször találkoztak irodalmi összejöveteleken egy VIII. kerületi, Szűz utcai lakásban. Tamási Áron harmadik feleségével éveken át a józsefvárosi Vas utcában lakott.

Az erdélyi író, Tamás Áron Farkaslakán született 1897-ben. Gyermekkorában Árkónak szólították, amit azonban nem szeretett. Egy ismerős, idősebb úr gyakran kérdezgette tőle, hogy mi lesz, ha nagy lesz, ötletet is adott hozzá: „Legyél költő! Olyan költő, mint Petőfi”. Tamási Áron még nem töltötte be harmincadik életévét, amikor ez már valósággá is vált, író lett: sorra jelentek meg művei Kolozsvárott, többek között 1925-ben a Lélekindulás című novelláskötete.

Az 1920-as évek vége felé többször járt Budapesten. Benedek Elek támogatta a fiatal erdélyi alkotókat, köztük Tamási Áront is: találkozókat szervezett számukra ismert írókkal, költőkkel, művészekkel. Az összejöveteleket többnyire a VIII. kerületi, Szűz utca 2-es szám alatti ház egyik lakásában tartották, ahol Benedek Elek egyik rokona lakott. Tamási Áron rövid ideig Amerikában is élt (1923-25), hazatérve novelláival, regényeivel egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Négy alkalommal kapta meg a Baumgarten-díjat, 1954-ben Kossuth-díjat vehetett át.

Tamási Áron a negyvenes évek közepétől élt Budapesten: először a barátainál, többek közt Bajor Gizi színésznőnél a Stromfeld Aurél utcában, de lakott az Alkotás utcában is. Első, igazán önálló lakása a józsefvárosi Vas utca 2/c alatt volt, harmadik feleségével élt itt éveken át. 

Tamási Áron 1966. május 26-án hunyt el Budapesten, kérésére a szülőfalujában temették el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben