Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Farkas István hatvan éve büszke józsefvárosi

Prímásból hangszerkészítő

2016. május 24. kedd

Farkas István közel hatvan évvel ezelőtt egy zenészcsalád sarjaként került fel Szabadszállásról Budapestre. Miskolcon járt zenei konzervatóriumba, és ott végezte el a hegedű szakot. Tehetségére hamar felfigyeltek, és vidéki sikerei révén hamarosan a fővárosba hívták muzsikálni. Saját zenekart alapított, amellyel bejárta az egész világot, öregbítve ezzel a magyar cigányzene hírnevét. A rendszerváltást követően átképezte magát, és hangszerkészítőként tett szert ismertségre.

Farkas István Szabadszálláson született nyolcvan évvel ezelőtt, egy olyan roma családban, ahol a legtöbben muzsikálásból keresték kenyerüket. Gyermekként a szülők zenészt faragtak belőle, majd a Miskolci Zenei Konzervatóriumba jelentkezett hegedű szakra.  

A sikeres vizsgák után hamarosan elhelyezkedett a borsodi városban egy zenekarban, majd tehetségére gyorsan felfigyeltek a fővárosban is. Húszéves korában már kerületünkben lakott és egy jó nevű étteremben muzsikált, az akkori közönség nagy megelégedésére. Számos külföldi meghívásnak tett eleget, hegedűjével és az akkoriban alapított zenekarával bejárta az egész világot.+

A rendszerváltás után nyugdíjba vonult, majd a cigányzene hanyatlásával egyidejűleg elsajátította a hangszerkészítés tudományát. Józsefvárosban, a Szilágyi utcában van a műhelye, ahol számos zenésznek javítja a hangszerét, illetve készít szebbnél szebb, új vonós hangszereket.

A kilencvenes évek elején megalapította a Reményi Ede Egyesületet, amelynek fő célkitűzése a rendszerváltás után munkanélkülivé vált romák megsegítése volt. A civil szervezet és a kerületi önkormányzat közös együttműködése révén jött létre a Józsefvárosi Cigányzenekar, amely a kerületben élő roma zenészeknek biztosít megélhetési lehetőséget.

Farkas István célja, hogy a zenész roma fiatalokat oktassa és segítse, hogy a pályán maradhassanak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben