Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Januártól már büntethető

Józsefvárosban tilos kukázni!

2010. december 15. szerda

Tilos a közterületi szeméttárolókat kiborítani, vagy azokból szemetet kiszedni. Józsefvárosban is megkeseríti az emberek életét a kiszóródott hulladék, ami minden esetben a kukázás „végterméke”. Ennek szeretné elejét venni az önkormányzat.

A közterületekről ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló rendelet kiegészítésével. Januártól 50 ezer forintra büntetik, akik belenyúlt egy kukába.

Ki ne ismerné a látványt: kiborított szemetesek, bűzölgő hulladékgyűjtő szigetek. A kukázás visszaszorításával nagyobb rend, tisztaság és kevesebb bűz lehet a kerületben. Ezért döntött úgy a kerület vezetése, hogy szabálysértési cselekmények közé sorolja a szemetesben való keresgélést. Január 1-től Józsefvárosban, aki mégis benyúl egy szemetesbe, hogy onnét szemetet vegyen ki, szabálysértési eljárás keretében 50 ezer forint pénzbírsággal sújtható. A szabály betartatását mind a térfigyelőkamera rendszer, mind a közterület felügyelők is segítik.

De nem csak a tisztaság megőrzése miatt van szükség erre, hanem közegészségügyi szempontból is. A kukázás betiltása egyértelműen az elkövetőket is védi, hiszen az ismeretlen eredetű szemétbe nyúlva baleset- és fertőzésveszélynek teszik ki magukat.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta, a kukázás során súlyos sérüléseket lehet szerezni, ami megfelelő ellátás hiányában akár olyan fertőzést is okozhat, ami halálhoz vezet. Az ilyen közegészségügyi okok miatt is van szükség arra, hogy tiltsuk a kukázást – mondta a polgármester.

A lépés égetően fontos volt, hiszen a józsefvárosiak egyre gyakrabban fordultak panasszal az önkormányzathoz. Az ilyen bejelentések – valamint a december elején tartott közmeghallgatáson elhangzottak – erősítették meg a kerület vezetését abban, hogy a kerület tisztaságának hatékonyabb védelme érdekében szankcionálni kell a közterületi szemétgyűjtő edények, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, társasházak kukáinak kiborítását, valamint az azokból kommunális és egyéb hulladék kivételét. Képviselőtestület december 15-i ülésén a képviselők 14 igen, 3 nem szavazattal fogadták el a rendelet kiegészítését.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben