Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Színvonalas világverseny az Óbudai Egyetemen

Idén is megrendezték a RECCS tésztahíd-építő bajnokságot

2016. május 26. csütörtök

Az Óbudai Egyetem a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar képviseletében az idén, május 26-án hatodszor rendezte meg a RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságot, ezúttal az egyetem Bécsi úti épületében. A versenyen a hallgatókból álló csapatok egy kilogramm tésztából épített, egy méter fesztávú hidakkal versenyeztek, a szerkezeteket teherbírás és más szempontok alapján szakmai zsűri rangsorolta.

A RECCS komoly múltra tekint vissza: az első versenyt 2005-ben rendezte meg az egyetem, ami aztán 2011-re világversennyé nőtte ki magát. Az eddigi tizenegy alkalom eredményei alapján pedig nem túlzás azt állítani, hogy a RECCS a világ legszínvonalasabb tésztahíd-építő versenye.

Idén a hazai tésztahíd-építő „fellegvárak” (Óbudai, Szegedi és Debreceni Egyetem) csapatain kívül Szabadkáról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Iránból, Lettországból, Litvániából, Norvégiából és Törökországból neveztek csapatok. A 18 csapat 42 versenyzője 26 tésztaszerkezettel híd- és tartószerkezet kategóriában mérte össze tudását. 

A diákok komoly kihívással néztek szembe: egy erős és szép tésztaszerkezet megtervezése és megépítése nem könnyű feladat, ám az összehangolt csapatmunkának, kitartásnak és az alapos mérnöki ismereteknek köszönhetően idén is sikeresen szerepeltek a hallgatók.

A híd kategória győztese a kolozsvári Műszaki Egyetem csapata lett. Feláldozható 5 nevű tésztahídjuk 455,3 kilogrammos terhelés alatt tört össze, így nem dőlt meg a Bánki Kar korábban felállított 600 kilogrammos rekordja. Szerkezet kategóriában a lett csapat nyert Alpha nevet viselő hídjukkal. 

Fotó: MTI/Marjai János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben