Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás Bauer Sándor tiszteletére

A kommunista elnyomás mártírjára emlékeztek a Mátyás téren

2016. május 30. hétfő

A Magyar Hősök Napja alkalmából helyezett el koszorút Bauer Sándor mellszobránál Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és Zentai Oszkár önkormányzati képviselő, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke. Az ifjú mártír mindössze 17 éves volt, amikor 1969-ben a kommunista megszállás ellen tiltakozásul felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeum kertjében. A józsefvárosi hős mellszobrát 2012-ben Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere avatta fel, egy évvel később pedig Tőkés László református püspök áldotta meg.

„Szeretnék még élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek” – olvasható a Bauer Sándor búcsúleveléből kiemelt részlet a Mátyás tér közepén elhelyezett mellszobra talapzatán. A józsefvárosi mártír 1969. január 20-án, kora délután gyújtotta fel magát a Nemzeti Múzeum előtt. Mikor a szemtanúk megkérdezték, hogy miért tette, azt válaszolta, hogy hazaszeretetből, az orosz megszállók elleni tiltakozás miatt. A Központi Honvéd Kórház égési osztályára szállított fiatalember harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Kórtermét rendőrök őrizték és január 22-én este már a kórházi ágyán előzetes letartóztatásba helyezték, de az orvosok az életét már nem tudták megmenteni, másnap belehalt sérüléseibe. Végső nyugalomra helyezése a legnagyobb titokban zajlott, titkosrendőrök hada mellett a szűk család jelenlétében temették el a Rákoskeresztúri új köztemetőben. A korabeli sajtó tettét öngyilkosságnak állította be, indítékát elhallgatta, így segélykiáltása akkor nem jutott el tömegekhez.

A Józsefvárosban született mártír emlékét a kerületi önkormányzat gondosan ápolja, a most megkoszorúzott Mátyás téri mellszobra mellett emléktáblája megtalálható a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél is, valamint nevét utca is viseli a Mátyás és a Teleki tér között. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben