Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Konferencia az idősek helyzetéről

Be kell vonni a szépkorúakat a szabadidős programokba

2016. május 31. kedd

Idősek a változó társadalmakban címmel konferenciát szerveztek május 26-án a Parlament Vadásztermében, az Idősek Tanácsa ülése előtt, amelyen bemutatták a magyar kormány időspolitikáját, valamint az Idősek Tanácsa munkáját. A konferencián részt vett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is, aki a többgenerációs szabadidős lehetőségekről tartott előadást.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a kormány célja az idősek jólétének növelése, az aktív, tartalmas időskor biztosítása, a generációk közötti együttműködés és a családközpontú szemlélet erősítése. Hangsúlyozta: az idősügy nem kizárólagosan nyugdíjkérdés, de a nyugdíj fontos eleme az idősekről való gondoskodásnak. A nyugdíjak reálértéke az utóbbi években nőtt, emellett a rezsi- és az áfacsökkentés is könnyít a mindennapok terhein - jelentette ki.

Sántha Péterné – aki az Önkormányzati Idősügyi Tanácsok Együttműködési Fórumának képviselője az Idősek Tanácsában – „A többgenerációs családi szabadidőprogramok” munkacsoport munkáját mutatta be előadásában. Józsefvárosi példákon keresztül beszélt arról, milyen sokféleképpen lehet az időseket szabadidős tevékenységekbe bevonni, különösen, ha több generációról van szó. Három fő programcsoportot emelt ki: a józsefvárosi programok között megemlítette többek között a Rendőrnapot, az Idősek napján rendezett ünnepségeket, a közösségi kertek gondozását, kirándulásokat, az idősklubokban zajló életet és a Józsefvárosi Galéria változatos kínálatát. Emellett hangsúlyozta, hogy sokszínű rendezvényeket – Tudományfesztivál, Múzeumok Majálisa, Ludovika Fesztivál – kínálnak a kerületben található egyetemek, kulturális intézmények, egyházak. Megemlítette az országos szervezésű eseményeket is: az idősklubok tagjai például több éve sakkversenyeken vesznek részt, és zarándoklatokra, kirándulásokra is gyakran járnak.  

Józsefvárosi kikapcsolódási lehetőségek:

- ünnepségek Idősek napján

- közösségi kertek gondozása

- időklubok változatos programjai

- közös kirándulások, zarándoklatok

- színes helyi, kulturális programok, fesztiválok

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben