Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Társadalmi, foglalkoztatási, bűnmegelőzési programok

Az Orczy negyed következik

2016. június 15. szerda

Mintegy kétmilliárd forintos pályázati forrásból valósulhat meg az a szociális városrehabilitációs program, amely az Orczy negyed hosszú távú fejlesztésének első lépése lehet – mondta a lapunknak adott interjúban Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere. A társadalmi, foglalkoztatási és bűnmegelőzési programok mellett a pályázat kiemelt figyelmet fordít a lakhatási problémák megoldására. Az alpolgármester hangsúlyozta: a tervek között szerepel egy integrált városrehabilitációs program is, amelynek keretében közterek és épületek újulhatnak meg. Emellett a Ludovika-beruházás is nagy hatással van a környék fejlődésére.

Sikereket könyvelt el a Magdolna Negyed Program III. üteme, azonban van még tennivaló a kerületben, különösen igaz ez a sok elemében hasonló adottságú Orczy negyedre. 

A képviselő-testület májusban éppen ezért döntött arról, hogy indul a „Leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” című pályázaton. Sikeres elbírálás esetén mintegy kétmilliárd forintból egy szociális városrehabilitációs program valósul meg, amelyben a társadalmi, foglalkoztatási, bűnmegelőzési elemekre helyezzük a hangsúlyt. Mivel az Orczy negyed fejlesztését komplexen képzeljük el, ezért nem titkolt szándékunk, hogy egy további pályázaton, magasabb összeggel egy integrált városrehabilitációs programot is végrehajtsunk. A nagyobb építkezéseket, közterület-fejlesztéseket a következő ütem foglalná magába, ugyanis a mostani pályázati keretnek 30 százaléka használható fel ilyen célra. Tehát a közszolgálati egyetem már több éve zajló állami beruházásával együtt a fent említett három fő pillér mentén képzeljük el az Orczy negyed megújítását.

Milyen elemekből áll a tervezett szociális városrehabilitáció? 

Alapvetően a lakhatási problémákra szeretnénk fókuszálni, úgy, hogy a közelmúltban meghirdetett bérlővédelmi és otthonfelújítási programban megfogalmazottak érvényesüljenek. Józsefváros önkormányzata hosszú távú és méltányos segítséget szeretne nyújtani az együttműködő bérlőknek. Emellett viszont fellépünk a lakásfoglalókkal, illetve azokkal szemben, akik nem tartják be a társadalmi együttélés szabályait.

A negyed egyik fő problémája a bűnözés és a munkanélküliség.

A bűnmegelőzési koncepció hasonló lesz ahhoz, ami a Magdolna Negyed Programban már megvalósult, célszerű a már bevált elemeket átvenni. Ilyen például a Szomszédsági Rendőr Program.

A foglalkoztatási és gazdaságélénkítési elem keretében szeretnénk bevonni a helyi civileket és vállalkozókat is a programba. A városrészben található szakiskolák végzősei a tervek szerint – az önkormányzat közvetítésével – gyakornoki helyekre pályázhatnak majd a vállalkozásokhoz, de számítunk a civil szervezetek és az egyházak közreműködésére is.

A korábbi beruházásoknál is jellemző volt, hogy már a tervezés időszakában aktívan bevonták az érintetteket.

A Magdolna negyedhez hasonlóan az Orczy negyedben is számítunk a lakosság összefogására: ha létrejön egy erős helyi közösség, akkor velük könnyebb bármilyen munkába belefogni. A Kálvária tér éppen azért ideális kiindulási pontnak, mert ott már kialakult egy olyan tér, ami alkalmas arra, hogy színtere legyen a közösségi programoknak.  

Az Orczy negyed melyik részén kezdődhet el a munka?

A Magdolna Negyed Program folytatásaként a Kálvária tér és környékéről indulna a rehabilitáció. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén jelenleg az egyetem bővítése zajlik, ezért úgy választottuk ki az akcióterületet, hogy ne ütközzön, hanem harmonizáljon az egyetemhez kapcsolódó állami beruházással. Hiszen a tervek szerint a jövőben egy nagyobb léptékű, integrált városrehabilitációs programot szeretnénk megvalósítani az Orczy negyedben.

Mit lehet ennek a részleteiről tudni?

Az önkormányzat tervei között szerepel egy, a jelenlegi pályázat kereteinél nagyobb összegű, integrált városrehabilitációs program végrehajtása is, amely a nagyobb beruházásokra, felújításokra és építkezésekre fókuszál. Tehát azokat az elemeket tartalmazza majd, amelyeket a jelenlegi pályázatból ki kell hagynunk. Így lehetne igazán teljes a negyed átfogó szociális és építészeti megújulása. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben