Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vajdás sikerek a diákolimpián

2010. december 21. kedd

Két aranyat, három ezüstöt és két bronzérmet nyertek a fiatal floorballosok – a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola tanulói a budapesti diákolimpián.

A maguk által is magasra tett mércét múlták ez évben felül Borka Gábor és Szakmáry Zoltán tanítványai floorballban, mely sportágat legtöbben a „teremben űzött jégkoronghoz” hasonlítanak. Ez a fiatal sportág a 70-es években indult világhódító körútra, Svédországban formálódott szabályrendszere, ugyanakkor az amerikaiak már a 60-as évektől játszották a tengerentúlon, floorhockey néven. Magyarországon 1989-óta hódít a floorball, az élvonalban a férfiaknál tizenegy, míg a nőknél 9 csapat szerepel. A megfelelő utánpótlás ügyében Józsefváros is komoly szakmai műhely, a kiemelkedő munkát budapesti és országos bajnoki címek jelzik.

Az egyre népszerűbb floorballban a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola nagyhatalomnak számít, a sűrű mezőnyből az idén összesen 6 csapat kvalifikálta magát az országos döntőbe, több mint eddig bármikor. A floorball a jégkoronghoz hasonló labdajáték, ahol az ütő, és a kapu adott, korcsolya és jég nélkül. A két csapat tagjai teremben (általában kézilabdapályán), műanyag tollú ütővel igyekeznek a műanyag labdát a kapuba juttatni. A játék szabályai nagyban hasonlítanak a hokihoz, ám az egyik lényeges különbség, hogy kevesebb az ütközés és a fizikai kontaktus lehetősége. A küzdelem tisztasága mellett, egy küzdelmes, gyors, látványos játékot kaptunk, melynek kitalálását az USA és Svédország egyaránt magának vallja. Ami biztos, hogy a sportág svédországi kialakulásában a magyar származású Czitrom András is komoly szerepet vállalt, így Őt a nemzetközi szövetség, az IFF első elnökének választotta, 1986 és 1992 között.

Aranyérmesek:

II.korcsoportos lányok (Tóth Nikolett 5.t, Baga Annamária, Baga Bernadett, Greutter Valentina és Szentkeressy Kovács Renáta 4.t)

II.korcsoportos fiúk ( Bíró Szabolcs 5.t, Kerekes Dávid, Baán Krisztián, Pándi Imre 4.t, Zsámboki Zalán 3.s)

Ezüstérmesek:

I.korcsoportos lányok (Odor Gréta 3.s, Pakodi Csenge, Darabos Sára, Darabos Vera, Nánási Enikő 2.s)

I.korcsoportos fiúk (Tóth Szabolcs 3.s, Mátrai Gergő, Nagy Márk, Tancsa Balázs 2.s )

IV.korcsoportos lányok (Balogh Andrea, Mihajlovits Nikolett, Kállai Klaudia, Kállai Georgina, Szentesi Dóra 8.t)

Bronzérmesek:

III.korcsoportos fiúk (Antal Bálint 7.t, Tihanyi Zsombor , Harkó Cs. Levente, Bíró Szabolcs, Tancsa Milán 5.t)

IV.korcsoportos lányok B csapata (Szabó Dóra 8.t, Mihajlovits Brigitta 7.t, Odor Fanni 6.t, Tóth Nikolett 5.t) Edzők: Borka Gábor és Szakmáry Zoltán.

A képen a két aranyérmes csapat látható.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben