Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Modern közösségi tér, akadálymentes közlekedés

Átadták a Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot

2016. június 17. péntek

A teljesen megújult, európai színvonalú Széll Kálmán tér kevesebb, mint másfél évi rekonstrukciót követően újra a fővárosban élőket és közlekedőket szolgálja. A modern, akadálymentes és zöld terület immár közlekedési csomópontként, találkozási helyként és egyben közösségi térként is funkcionál. A Széll Kálmán tér június 17-i átadóján Tarlós István főpolgármester kijelentette: ez a nap tekinthető a budai fonódó villamoshálózat hivatalos átadásának is.

A fővárosiak és az arra közlekedők már több mint egy hónapja birtokba vehették a Széll Kálmán teret, ám mivel a végső simítások még hátravoltak, ezért pénteken került sor az ünnepélyes átadásra. Az eseményen Tarlós István elmondta: a tér átalakításakor az a cél vezérelte őket, hogy egy olyan európai színvonalú, modern közösségi teret, közlekedési csomópontot hozzanak létre, ahol „nemcsak átrohanni, de megpihenni, találkozni is jó”.

A főpolgármester szerint mindezt úgy szerették volna elérni, hogy megmaradjon mindaz, ami korábban a térben szerethető volt. Tarlós István rámutatott: az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál, a villamos, a metró és a buszok mellett már a Mol BuBi gyűjtőállomása is megtalálható itt. A terület az akadálymentességi követelményeknek megfelelően épült ki. Az alacsonypadlós buszokra és villamosokra akadálymentesen lehet felszállni, a Várfok utcai buszmegállók megközelítését pedig lift és kültéri mozgólépcső teszi könnyebbé.

A jövő héten nyit meg a téren a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontja is, amely egy új létesítményben kapott helyet. Tarlós István beszámolt arról is, hogy a felújított térre több mint 700 négyzetméternyi zöldfelület, csaknem 200 fa, több mint 32 ezer cserje és mintegy 10 ezer virág került. A főpolgármestert köszönetet mondott a fővárosiaknak az építések alatt tanúsított türelmükért. 

A Széll Kálmán tér május 10-én készült el. A közel 45 évig érintetlen, elhanyagolt csomópont rekonstrukciójára mintegy 5,3 milliárd forintos fővárosi, kormányzati, és uniós forrás állt rendelkezésre. A budai fonódó villamoshálózat március 14-én vált teljessé, miután véget ért a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút felújítása, és új, teljes vonalán, Dél-Budától Óbudáig kezdett közlekedni a 19-es és a 41-es villamos. A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek. A budai fonódó európai uniós és hazai forrásból épült meg 15,9 milliárd forintból.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben