Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Méltó régi nagy híréhez…”

Magyarország nyolcaddöntős az Európa-bajnokságon

2016. június 22. szerda

A magyar labdarúgó-válogatott kedden, a portugálok elleni szerdai csoportmérkőzés eredményétől függetlenül – Németország Észak-Írország elleni győzelmével – bejutott a legjobb 16 közé. Nem véletlen, hogy nemzeti tizenegyünk Eb-szerepléséről beszél Európa: a szürke mackóalsónál jelenleg nincs divatosabb ruhadarab, Nagy Ádám pedig kiszorította a portugál újságok címlapjáról Cristiano Ronaldót. Az Ausztria elleni magabiztos győzelem után csapatunk döntetlent játszott Izlanddal és két kör után élen áll az F-csoportban. Szerdán este már a csoportelsőségért játszunk az eddig szenvedő Portugáliával, amihez egy döntetlen is elég. Az országban – és Józsefvárosban is – tombol a fociláz, mindenkit megmozgat a válogatott fantasztikus menetelése.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott első meccsén remek játékkal 2-0-ra felülmúlta Ausztriát. Az első gólt Szalai Ádám szerezte a 62. percben, majd a 87. percben Stieber Zoltán gyönyörű találattal állította be a végeredményt.

A folytatásban a csapat a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen. Mindkét mérkőzés után tömegek ünnepelték szerte az országban a csapatot, Budapesten megbénult a Nagykörút forgalma, de ez egyszer senkit sem zavart. A második meccs helyszínén, Marseille-ben több mint 20 ezer magyar szurkoló biztatta Dzsudzsákékat és teremtett varázslatos hangulatot.

Kedden este a C-csoportban a világbajnok Németország 1-0-ra legyőzte az északíreket, így a szigetországi gárda három ponttal zárt harmadikként a csoportban. Mivel az A-jelű négyesben az albánok is három ponttal szerezték meg a harmadik helyet, Bernd Storck együttese már mindenképpen bekerül a négy legjobb továbbjutó harmadik közé.

Amennyiben megnyeri kvartettjét, a magyar csapat az E-csoport második helyezettjével találkozik, amely Belgium, Svédország és extrém esetben a jelenleg utolsó helyen álló Írország is lehet. Ha a magyarok másodikként lépnek tovább, Angliával kerülnek szembe a nyolcaddöntőben, amennyiben pedig harmadikként zárják csoportjukat, a D-csoport győztesével, vagyis Horvátországgal mérkőznek meg.

A józsefvárosi Grundon is együtt szurkoltak kicsik és nagyok egyaránt (Fotó: jozsefvaros.hu)

A magyar labdarúgó-válogatott ötven év – az 1966-os angliai világbajnokság – után jutott tovább csoportjából nagy nemzetközi tornán.

Fotók: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben