Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Háziorvosi életpályamodellt vezet be Józsefváros

Egry Attila: a kerület megbecsüli a háziorvosokat

2016. június 24. péntek

Háziorvosi életpályamodellt vezetnek be Józsefvárosban. A program célja, hogy különböző támogatásokkal – a háziorvosok megbecsülésének jeleként és a lakosok egészségbiztonságának további növelése érdekében – vonzóbbá tegyék a háziorvosi munkát a kerületben. Egry Attila alpolgármester a lapunknak adott interjúban elmondta: a kezdeményezéssel az a szándékuk, hogy az itt praktizáló orvosok hosszú távon is Józsefvárosban maradjanak, a nyugdíjba vonulók utánpótlása pedig biztosított legyen.

Mi indokolja az életpályamodell bevezetését?

Az orvoshiány, illetve a háziorvosok egyre növekvő átlagéletkora Józsefvárosban is problémát okoz. Az elfogadott tervezet az irányokat jelöli ki, most következik a program részletes kidolgozása. A háziorvosokkal egyeztetve alakítottuk ki, milyen megoldási lehetőségek vannak Józsefváros számára a helyzet kezelésére. Ugyanis nem lehet tovább halogatni ezt a kérdést, az önkormányzatnak lépnie kell. A következő egy év lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk, kiteljesedjen a program, bevonjunk fiatal, életerős, dolgozni akaró orvosokat.

Akik viszont bárhol kaphatnának munkát. Miért érné meg nekik Józsefvárosba jönni?

A program egyik pillére, hogy együttműködést alakítunk ki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékével. Emellett ösztöndíjat kaphatnak a kerületünkben háziorvosi feladatot vállaló rezidensek, illetve a szakorvosjelöltekkel is együttműködnénk, hogy itt töltsék le a szükséges gyakorlati idejüket, és később átvegyék az esetlegesen megürülő praxist. Emellett az életpályamodellben igény esetén minden háziorvosnak biztosítunk szolgálati lakást. Ezzel tudjuk az ágazatban a mobilizációt elősegíteni, a vidéki orvosokat a fővárosba csábítani.

A program másik pillére a szolgáltatások bővítése. 

A lakosoktól számos észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy a háziorvosi rendelőkben ne csak az alapellátást biztosítsuk, hanem egyéb szolgáltatások – például gyógytornász, EKG, diabétesz-problémák kezelése – is elérhetőek legyenek. Ebben segítünk a háziorvosoknak, többek között a további szakirányú szakmai továbbképzések képzési díjának támogatásában, valamint eszközök beszerzésében. Ha orvosaink továbbképzik magukat, az értéket jelent az itt élőknek, hatékonyabbá válik az ellátás. 

Mennyire vonták be a kerületi háziorvosokat az életpályamodell kialakításába?

Folyamatosan egyeztetünk a józsefvárosi háziorvosokkal, előzetesen pedig felmértük az igényeiket. Ők is úgy ítélik meg, hogy ezek az intézkedések érdemben segítik a hétköznapi munkájukat, támogatják a modell bevezetését. 

Milyen konkrét kéréseket fogalmaztak meg?

A megbeszéléseken kiderült, hogy a további adminisztratív munkaerő rengeteget jelentene számukra a hétköznapokban, és növelné a betegellátás hatékonyságát. Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy egy-egy papírért, igazolásért is sokat kell sorban állni. Józsefvárosban koncentrált háziorvosi rendelők vannak, vagyis több orvos dolgozik egy helyen. Mindenhol ki lehetne alakítani olyan betegirányító pultokat, ahol információt lehet kérni, el lehet intézni az orvost nem igénylő papírmunkát. Ezeknek a munkatársaknak a bérét az önkormányzat fogja fizetni. Megbeszéléseink során kiderült, hogy a háziorvosok nem pénzre várnak elsősorban, hanem a munkakörülményeik javítására, ezt célozza meg a program. Ezen túl a rendelők felújítási munkáira 30 millió forintot különített el az önkormányzat az idei költségvetésben. 

Ezek szerint a rendelőket is felújítják a kerületben?

Igen, ez is része a programnak. Márciusban felmértük az összes háziorvosi rendelőt, terveink szerint az elkövetkezendő egy-másfél évben ütemezetten valósul meg a felújítás. Az orvosok, a betegek és az önkormányzat közös érdeke, hogy például korszerű szigeteléssel lássuk el a helyiségeket és ne az utcát fűtsük. Ugyanígy szükség van klimatizálásra, olyan légtechnikára, ami az orvosi szempontoknak is megfelel. Továbbá segítünk az orvosi eszközök megújításában is egy háziorvosok számára kiírt pályázattal. Ezek a beruházások az itt élő emberek életét könnyítik meg és a betegellátás minőségét növelik. 

Július 4-én megnyílik az új gyermekorvosi rendelő a Gutenberg téren

A Gutenberg tér és a Rökk Szilárd utca sarkán álló, az egykori bútorbolt helyén kialakított helyiségekbe a Trefort utcai gyermekorvosi ellátás költözik be. Két különálló helyiséget nyitottak egybe és teljes körűen felújítottak.

Az új rendelő megfelel a mai igényeknek, akadálymentesített, klimatizált, így méltó helyre, a Palotanegyed központjába költözhet a Trefort utcai rendelőintézet. Egry Attila alpolgármester elmondta: a helyszínt lakossági fórum keretében, a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel együttműködve választották ki.

A Gutenberg téri házi gyermekorvosi rendelő rendelési ideje július 4-től:

 Rendelési napok Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Dr. Henczer Erzsébet 9-11 11-13 9-12 17-19 13-15
Dr. Henczer Erzsébet (tanácsadás)  - 13-15  - 15-17  -
Dr. Rapi Edit 12-15 9-11 14-16 9-11 9-11
Dr. Rapi Edit (tanácsadás)  -  - 12-14  - 11-13
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben