Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hősök, újítók, felfedezők

Így telt a Múzeumok éjszakája

2016. június 27. hétfő

A Hősök, újítók, felfedezők címet viselte az idei Múzeumok éjszakája. A szombati rendezvénysorozat az ország 400 intézményében több mint 2200 programmal várta a résztvevőket. A józsefvárosi és a főváros többi pontján lévő programokat és kiállításokat ezúttal is egyetlen karszalag megváltásával lehetett megtekinteni.

A Múzeumok éjszakáját a kulturális ágazat egyik legfontosabb központi ünnepségének nevezte Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a szombati programsorozat országos megnyitóján Pécsett. Felidézte, hogy az Múzeumok éjszakája idei központi helyszíne Kecskemét, ahol tavaly több mint 60 ezer látogatót regisztráltak.

A józsefvárosi helyszínek közül a Magyar Nemzeti Múzeum ezúttal is sokszínű programokkal készült a vendégek fogadására. A felnőttek megtekinthették a Képzőművészeti Egyetem hallgatói által megmentett műkincseket és az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából berendezett, „A forradalom titkos művészete” című időszakos kiállítást. A gyermekek ez idő alatt kis hősökké válhattak egy mesés foglalkozáson, a fiatalok számára táncoktatással és bemutatóval készültek.

A Magyar Természettudományi Múzeumban interaktív játékszobával, gyermekelőadással és kézműves foglakozással várták a kicsiket. A nagyobbaknak pedig preparálási bemutatót tartottak, valamint lehetőségük nyílt maguknak berendezni egy saját kiállítást is egy cipősdobozban. A Mosonyi utcai Rendőrmúzeum fegyver-, lovas- és kutyás-bemutatóval is készült. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a Múzeum körúton előadásokat, történeti sétákat és koncertet tartottak, a Konfuciusz Intézetben a jelenlévők kipróbálhatták a kínai sakkot, a kínai szépírás, vagyis a kalligráfia művészetével is megismerkedhettek.

Az Illés utcai Füvészkertben megismertették az érdeklődőkkel a gyógyító növényeket. Növénysimogatót is szerveztek, ahol kiderült, milyen megérinteni a különböző felületű növényeket. A Pollack Mihály téri Rádió és Televízió-történeti Kiállítóhelyen mesejáték, családi és portréfotózás, valamint digitális irodalom- és történelemóra is várta a látogatókat.

Ezen az éjszakán hét múzeumjárat is közlekedett a fővárosban, és idén először elektromos kisautók is szállították a résztvevőket három útvonalon a kisebb múzeumok között. Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Múzeumok éjszakáját, amelyet minden évben a leghosszabb naphoz, Szent Ivánhoz közel eső szombaton tartanak meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben