Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy élet munkái

Szekeres István kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2016. július 18. hétfő

„Életút képekben és rajzokban” címmel nyílt kiállítás Szekeres István grafikus- és festőművész alkotásaiból a Józsefvárosi Galériában. A kiállított művek között megtekinthetők tájképei, portréi, könnyed szabad rajzai valamint a Makó városának készített címerterve is.

Szekeres István, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Szeki bácsi, 1953-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. Először könyvborítókat tervezett, amelyek sok európai országba eljutottak, de Japánból és Amerikából is számos elismerést gyűjtött be. Később emblémákat, grafikákat és vízfestményeket is készített.

Grafikái az élet letisztult szépségeit, egyszerű jeleneteit, a természet apró rezdüléseit ábrázolják. Rajzai lényege a ráncba szedett játékosság – írta róla az egyik kritikusa. Számtalan embléma, rajz, könyv fűződik nevéhez, de több város, városrész címerét is ő tervezte. 1959 óta él és alkot kerületünkben, a Százados úti Művésztelepen. Az itt készült munkáiból összeállított tárlat július 15-én nyílt meg az érdeklődők előtt a Józsefvárosi Galériában.

A Művésztelep legidősebb alkotója lapunknak elmondta: a főként olaj-, akvarell- és temperafestményeket önmagának készítette kedvtelésből. Az évtizedes alkotói munka során véleménye, társadalmi-történelmi események és pillanatnyi érzései keltek életre a vásznon.

A tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg. Beszédében úgy fogalmazott: Szekeres István kiállításán nem azt mutatja be, ami évtizedeken át a megélhetését biztosította, hanem azt, ami a szenvedélye. Így személyiségét és annak gyökerét tárja az érdeklődők elé.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 2-ig a Józsefvárosi Galériában.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben