Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felkészültek a katasztrófahelyzetre

Árvízvédelmi oktatáson vett részt a józsefvárosi polgári védelmi szervezet

2016. július 20. szerda

Árvízvédelmi felkészítést tartott a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Józsefvárosi Önkormányzat Polgári Védelmi Szervezet tagjainak július 19-én, a Dankó utcai sportudvarban. A hivatásos katasztrófavédők az elméleti oktatást követően bemutatták a nyúlgát és az úgynevezett ellennyomó medence építését is homokzsákok segítségével.

Kedd délután a Dankó utcai sportudvarban 62 személy gyűlt össze annak érdekében, hogy egy áradás esetére megfelelő tudással vértezzék fel magukat, mellyel szakszerűen tudják segíteni a hivatásos erőket. A felkészítés során Sági Norbert tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő tartott elméleti oktatást.

A tűzoltó alezredes a résztvevőknek elmondta: az áradásnak három fokozata van és a legmagasabb, III. fokú készültséget – 800 cm feletti vízállásnál – rendelik el, ekkor meg kell kezdeni a védekezést. Sági Norbert emlékeztetett: a 2013 évi nagy áradás során 891 centiméternél tetőzött a Duna, ami az eddigi legnagyobb vízállás. Ekkor több százezer homokzsákból építettek védművet a hivatásos és az önkéntes erők közösen a Duna fővárosi szakaszának veszélyeztetett területein. Barta János tűzoltó főhadnagy, a kerület katasztrófavédelmi megbízottja a munkavédelmi szempontokra hívta fel a figyelmet.

Az elméletet követően a résztvevők a gyakorlatban is megismerkedhettek az árvízi védekezéssel.  A katasztrófavédők vezetésével láncba állva építettek egy nyúlgátat, illetve egy ellennyomó medencét homokzsákok segítségével. Az eredményes felkészítésről a részvevők oklevéllel térhettek haza. A programon részt vett Kaiser József vezetésével a Józsefvárosi Polgárőrség, valamint Kelemen Zsolt VIII. kerületi tűzoltóparancsnok is.

A polgári védelmi szervezet

A katasztrófavédelmi törvény alapján Magyarországon 18 éves kortól nyugdíjkorhatárig minden olyan állampolgár polgári védelmi szolgálatra beosztható, akire nem érvényes a katasztrófavédelmi törvényben meghatározott mentességek valamelyike. A józsefvárosi polgári védelmi szervezet előírt létszáma 500 fő, akik katasztrófavédelmi helyzetben bevethetők. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben