Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tavaly hunyt el a mikro- és lézersebészet atyja

Emléktáblát avattak Jakó Géza emlékére

2016. július 21. csütörtök

A Horánszky utca 12. szám alatt született Jakó Géza, a mikro- és lézersebészet megalkotója, akinek tiszteletére emléktáblát helyeztek el a ház falára július 1-jén. Az eseményen a neves fül-orr-gégész professzor tisztelői és a Jakó család tagjai is részt vettek.

Ron von Jako, az elhunyt professzor fia beszédében felidézte édesapja munkásságát és a Józsefvárosban töltött éveket. Mint mondta, Jakó Géza hatéves koráig élt a Horánszky utca 12-ben, majd a Revicky utcába költöztek. Később a Trefort utcai gimnáziumba járt, ahol a szintén Amerikába települt Teller Edével is jó kapcsolatot ápolt. Ron von Jako köszönetet mondott a Józsefvárosi Önkormányzatnak valamint a Civilek a Palotanegyedért Egyesületnek, hogy édesapja emléktáblája méltó helyre kerülhetett.

A tavalyi évben elhunyt Jakó Géza 1930-ban született Józsefvárosban, 1954-ben summa cum laude orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen. 1956-ban, a forradalom időszaka alatt több társával együtt gondoskodott a sérültek ellátásáról és Péterfy Sándor utcai kórházba szállításáról. 1957-ben disszidált az Egyesült Államokba.

1957-től 1974-ig a Harvard Egyetem fül-, orr- és gégeklinikájának szakorvosaként dolgozott. 1973-tól a Bostoni Egyetem orvosi karának professzora, 2001-től professor emeritusa. 4 évig volt tagja az Amerikai Egyesült Államok Fül-orr-gégészeti Legfelsőbb Tanácsának és 4 évig az Általános Alapvető Orvostudományok Tanácsának. Reagen elnök 6 évre kinevezte az Elnöki Rák-tanácsadó Bizottság tagjának, majd idősebb Bush elnök a háromtagú Legfelsőbb Elnöki Rák-tanácsadó Testület tagjának. Ő az egyedüli az amerikai orvosok közül, aki öt magas állami tanácsadó pozícióban is szolgált.

Az általa kifejlesztett sebészi műszerek közül kiemelkedik a hasüreg és a szív mikrosebészetben egyaránt alkalmazott retraktor, a Jakoscope (’jakoszkóp’), illetve a modern gégesebészetben használt Jakó-féle gégetükör.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben