Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elkezdődött az építkezés a Százados úton

Újjáépül a Pitypang Tagóvoda

2016. július 21. csütörtök

Megkezdődött a Százados úti Pitypang Tagóvoda újjáépítésének kivitelezése. A jelenlegi játszóudvar helyén egy új, 6 csoportos, modern óvodaépület létesül, majd az építkezés végeztével a régi, mindvégig üzemelő létesítményt elbontják és a helyén zöld játszóudvart alakítanak ki. Sára Botond alpolgármester a szerdai helyszínbejáráson elmondta: a beruházás a gyermekek és a dolgozók mindennapjaiban is javulást hoz, hiszen komfortosabb környezetben nevelkedhetnek a józsefvárosi apróságok, és az új, korszerű épület fenntartása is olcsóbb lesz.

Sára Botond alpolgármester, a Százados negyed önkormányzati képviselője a helyszínen arról tájékoztatott: jelenleg a tereprendezés zajlik, hamarosan pedig elkezdődik az alapozás. 2017 tavaszára elkészül az épület, a tavaszi szünetre tervezik az átköltözést, majd a mostani – mindvégig üzemelő – intézményt elbontják és a helyén jövő szeptemberre, a nevelési év kezdetére kialakítják az új játszó- és sportudvart. Az alpolgármester hozzátette: az egybefüggő zöldfelület nagyobb lesz a korábbinál, és a 2011-ben átadott sportudvar eszközei sem vesznek kárba, azokat felállítják az új területen.

„Az új épület a mostaninál nagyobb, 180 férőhelyes, modern, korszerű, minden igényt kielégítő intézmény lesz. Már most folyamatos az érdeklődés, a szülők értesültek róla, hogy új óvoda épül, egyre többen szeretnék idehozni gyermeküket”– fűzte hozzá Sára Botond. Kiemelte: az új intézménynek nemcsak az a jelentősége, hogy az ovisok komfortos, biztonságos helyen nevelkedhetnek, hanem hosszú távon olcsóbb az üzemeltetése, hiszen az új épület energetikai besorolása jelentősen kedvezőbb lesz a réginél.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az óvodai nevelő munka folyamatos lesz az építkezés alatt, ezért – mire visszatérnek a gyerekek a nyári szünetről – egy zaj- és porvédő fallal kerítik el az építési területet, hogy a kicsik biztonságban legyenek és a lehető legkevesebb kényelmetlenségük adódjon. Az eseményen Sára Botond, Tárnokiné Joó Ildikó, a Napraforgó Egyesített Óvoda vezetője és Váradiné Orosz Ildikó tagóvoda-vezető egy időkapszulát is elhelyezett, benne a „régi” óvodát ábrázoló fényképekkel.

Bővítik a férőhelyeket az új óvodában

A Józsefvárosi Önkormányzat 2014-ben döntött a Pitypang Tagóvoda újjáépítéséről és bővítéséről, amely azért is vált esedékessé, mert a Százados negyed kerületünk egyik legkeresettebb városrésze, sok kisgyermekes, fiatal család költözik a környékre, egyre nagyobb az igény az óvodai férőhelyekre. Az intézmény jelenleg ideiglenesen 5 csoportszobával és maximálisan 127 férőhellyel működik.

A bővítés keretében az új, 180 férőhelyes óvoda a szomszédos, önkormányzati tulajdonban lévő játszóudvaron épül fel. A kétszintes épületben a 6 csoportszobán, a tornaszobán és a nagytermen kívül foglalkoztatókat, fogadótermet, irodákat, raktárakat és konyhát is kialakítanak. A földszinti helyiségek teljesen akadálymentesek lesznek. Tágas, 60 négyzetméteres csoportszobákban játszhatnak az ovisok, mindegyikhez tartozni fog külön öltözőhelyiség és mosdó.

Látványterv az újjáépülő Pitypang Tagóvodáról

Több mint 300 millió forintos intézményfejlesztés

A beruházás az eredeti tervek szerint saját forrásból valósul meg, az ehhez szükséges fedezetet – mintegy bruttó 326 millió forintot – elkülönítették az önkormányzat idei költségvetésében. Ugyanakkor a kerület vezetése folyamatosan keresi a pályázati forrásokat a finanszírozás bevonásába. Ennek érdekében a képviselő-testület május 5-i ülésén úgy döntött, hogy támogatási kérelmet nyújt be a kormány által márciusban kiírt, a „Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése’” című felhívásra. A pályázaton vissza nem térítendő támogatás igényelhető, projektenként 400 millió forint keretösszegig. Jelenleg a kérelmek elbírálása zajlik, nyertes pályázat esetén a fennmaradó önkormányzati forrásból további óvodai felújítások valósulhatnak meg.

Józsefvárosban folyamatos a bölcsődék és óvodák modernizálása, csak 2015-ben több mint 550 millió forintot fordítottak erre a célra: szinte valamennyi óvodában és több bölcsődében végeztek kisebb-nagyobb felújításokat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben