Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

50 éve Józsefvárosban

95. születésnapján köszöntötték Villányi Ferencnét

2016. július 25. hétfő

Öt esztendő híján egy évszázad igen tekintélyes hosszúságú idő, különösen akkor, ha annak nagyobbik részét a történelmi viharokban bővelkedő XX. században élte le valaki. Villányi Ferencné Irma néninek is bőven kijutott a megpróbáltatásokból, és mégis – vagy ki tudja, talán éppen ezért – egészen az utóbbi időkig jó erőben, önmagát ellátva élte dolgos mindennapjait. A szépkorú hölgyet születésnapján Tbiliszi téri otthonában Sára Botond alpolgármester köszöntötte július 22-én.

Irma néni három gyermeknek adott életet, akiktől öt unokája és hét dédunokája van. „Az egyik dédunokám 192 centiméter magas, már nem fér be az ajtón” ­– mondja nevetve a büszke dédnagymama, aki közel ötven éve él Józsefvárosban. „Míg a háború ki nem tört, a szakmámban dolgoztam szűcsként a Szondi utcában” – meséli. „Utána már nem tudtam, mert nem merték felvenni a bundákat az emberek. Akkor már csak a lódenkabát volt a divat. Másik munkakört kellett találjak, így a nehéziparban helyezkedtem el, a Váci úton a Magyar Acélnál voltam húsz évig. Három gyereket kellett eltartani, köszörűgép mellett dolgoztam, volt úgy, hogy két gépen egyszerre. Innen mentem nyugdíjba 1980-ban.”

Irma néni – bár gyermekei segítségére vannak – a mai napig ellátja magát. A varrógépén is dolgozik, de bánatára a ház körüli munkák elvégzésére már nincs elegendő ereje három éve fellépett betegsége miatt.

A szépkorú hölgyet születésnapján Sára Botond alpolgármester egy csokor virággal, és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklappal köszöntötte június 22-én. A rokonság – gyermekek, unokák, dédunokák – a hétvégén gyűlt össze, hogy megünnepelje a család legidősebb tagját.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben