Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mikre figyeljünk, ha gyermekünkkel nyaralunk?

Jó tanácsok nyári üdülésekhez  

2016. július 27. szerda

Ha gyermekünket magunkkal visszük nyaralni, a vakáció alatt számos dologra nem árt odafigyelni. Betartva néhány aranyszabályt, a kicsikkel együtt is csodás élmény lehet a nyaralás. Ha a következő pontokat észben tartjuk, garantáltan jól fogja érezni magát az egész család!

Oltások és egészségügyi felszerelés

Akár Európába, akár más térségbe utazik valaki nyáron, előtte tájékozódni kell a szükséges védőoltásokról. Utazás előtt néhány hónappal – de legalább 6 héttel – ajánlott felkeresni a gyermekorvost, aki még időben elkezdheti az oltások beadását, és hasznos tanácsokat tud nyújtani az utazással kapcsolatban. 

Célszerű továbbá poggyászunkban tartani lázmérőt, láz-, hányás- és fájdalomcsillapítókat, B6-vitamint, hasfogót és -hajtót is. Érdemes a táskánkba tennünk kalciumtablettát az esetleges csípésekre, és ajánlatos a kellemetlenségeket megszüntető gyógyszerekről és krémekről is gondoskodnunk. Lényeges továbbá, hogy legyen nálunk géz és ragtapasz, valamint sebfertőtlenítő.

Nap elenni védelem

A kicsik bőrét fokozottan kell védeni a napsütéssel szemben. Kenjük be őket minél magasabb faktorszámú, vízálló naptejjel, és ne vigyük őket a tűző napra délelőtt tíz és délután három között. Ha hosszabb időt töltenek a vízben, érdemes rájuk egy vékony, fehér pólót adni. A babákat ne tegyük ki közvetlen napsütésnek: a bőrüket csak szórt napfény érheti. A gyerekek, illetve a sok anyajeggyel rendelkező vagy már korábban bőrrákkal diagnosztizált embereknek az 50-es faktorszámú fényvédők ajánlottak.

Étkezés és sok folyadék

Fontos, hogy a gyerekeket ne engedjük üres gyomorral strandolni, mert az úszás, a rohangálás során hamar elszédülhetnek, ami balesetveszélyes is lehet. A strandra mindig vigyünk magunkkal valami kis élelmet, ami kitart ebédig. Ha nincs nálunk hűtőtáska, akkor a legjobb a gyümölcs, a müzli szeletek és kekszek. Ügyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon a család minden tagja. Nyári nagy melegben a kiszáradás ellen is védekeznünk kell. Egy felnőttnek napi szinten 2-3 liter folyadékot szükséges szervezetébe juttatni. A gyerekek esetében is fontos a folyadékpótlás, hiszen ők már kisebb hiányra is érzékenyebben reagálnak, ráadásul folyamatos aktivitásukkal fokozzák az izzadsággal történő folyadékvesztést.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben