Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Porrajmos – roma holokauszt

Józsefvárosban imaórával emlékeztek az áldozatokra

2016. augusztus 03. szerda

A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta, a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján emlékeznek meg világszerte. 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban a szövetséges csapatok elől menekülő SS-katonák. Erre, valamint a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság kislétai áldozatára emlékeztek ökumenikus imaórán kedd este Józsefvárosban. A Mária utcai Jézus Szíve jezsuita templomban megtartott eseményen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A Porrajmos emléknapja és a kislétai gyilkosság hetedik évfordulója alkalmából megtartott ökumenikus megemlékezésen mások mellett imát mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki korábban református lelkészként szolgált. Könyörgését így kezdte: “egyre több körülöttünk az erőszak, és az ártatlanok vére hozzánk kiált most már Münchenből is, ahol az egyik áldozat egy tizenöt éves magyar roma fiú volt”.

Az Istennek mondott fohászában így imádkozott: “Adj józan belátást, bölcsességet és erőt, hogy meg tudjuk védeni életünket, családjainkat, közösségeinket a gonosz indulatoktól a gonosz támadásától. Adj a gyászban világos látást a helyes útról, amely nem eltávolít, hanem közelebb visz egymáshoz”.

Balogh István Szilveszter önkormányzati képviselő is jelen volt a tegnap esti imaórán. „Önkormányzatunk ilyenkor még inkább a roma polgártársai felé fordul, hogy osztozzon a gyászban, a fájdalomban. Akár a holokausztra gondolunk, akár a hét évvel ezelőtti sorozatgyilkosságra, ezeket a tragédiákat csak együtt lehet feldolgozni. A legfontosabb közös pont az, hogy egy, közös Istene van a magyaroknak és a cigányoknak” – hangsúlyozta a képviselő.

A tegnap esti szertartást Székely János Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke vezette, aki az áldozatok lelki üdvéért mondott fohászát cigány nyelven mondta el. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben