Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Naponta 500-600 kötetet adnak el

Rendhagyó könyvárus Józsefvárosban

2016. augusztus 18. csütörtök

Erdélyből származó, szekerekből átalakított könyves kocsik várják a vásárlókat Józsefvárosban két helyen is. A Corvin közben és a Kálvin téren felállított standokon mindössze háromszáz forintért vásárolhatnak igényes és jó állapotú könyveket az arra járók. A kezdeményezés kitalálója szerint egyre kevesebb a könyvet olvasó emberek száma, a fiatalok körében pedig már felér egy csodával, ha egy kötetet a kezükbe vesznek. A Mozgó könyvek programot a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatja.

A program kitalálója eredetileg magyart és történelmet tanított, mellette pedig régiségkereskedéssel foglalkozott. Veress Márton több mint két éve döntött úgy, hogy a könyvek adta tudást az utcára kell vinni.

„Két fontos okból kifolyólag indult el ez a kezdeményezés. Pár éve megjelent egy adat arról, hogy a rendszeresen internetezők több mint kilencven százaléka szinte soha nem vesz a kezébe egyetlen kötetet sem, így viszont a könyvnek nagyjából vége is lesz. A másik ok pedig az, hogy a kevéssé tehetős emberek számára is lehetővé kell tenni, hogy egy újság, egy buszjegy áráért könyvet vásárolhassanak. Nálunk minden háromszáz forintba kerül, és minden reggel ezer darab könyvvel várjuk a kedves vásárlókat. Vannak fiatalok és idősek, lányok és fiúk, akik hazafelé megállnak, és böngésznek a könyvek között. A kocsik reggel nyolctól este tízig vannak nyitva jelenleg, a téli időszakon még gondolkodunk. 

A Közkincs Egyesület számos kulturális programot szervez az országban (pléldául a mohácsi busójárást). Ők voltak azok, akik felkarolták ezt a programot és segítik a könyvellátást. De köszönettel tartozunk a Józsefvárosi Önkormányzatnak is, hiszen díjmentesen biztosítják a közterületet számunkra. Az alpolgármester asszony, Sántha Péterné szívügyének tekinti a kezdeményezésünket, ezért nagyon hálásak vagyunk” – hangsúlyozta a Veress Márton.

Serbán Zoltán a Corvin közben válogatott a könyvek között. „Olyan könyveket találok itt, amiket még az antikváriumban sem. Jó minőségűek és nagyon olcsók. Szeretek idejárni, hetente egyszer megállok itt, és böngészek. Olyan élmény kézbe venni egy jó könyvet, amit az internet soha nem adhat meg” – tette hozzá a Serbán Zoltán.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben