Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megszentelték az Illés-kutat

A szerb nemzetiség ünnepe Józsefvárosban

2016. augusztus 22. hétfő

A Természettudományi Múzeum kertjében található Illés-kút a XVII. század végén kapta nevét a próféta napján idezarándokló szerbektől. A 1795 és 1798 közötti esztendők valamelyikében díszes kútházat emeltetett a város a bővizű forrás fölé. Az idő és a háborúk teljesen eltüntették az impozáns épületet, ám 1991-ben rekonstruálták, és azóta minden évben felszentelik egy nagyszabású ünnepség keretében.

Ebben az évben is felszentelték a Józsefvárosban található Illés-kutat szerb vallási gyakorlatok és szokások alapján. Szabó János, a Józsefvárosi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy már huszonötödik alkalommal rendezték meg az ünnepséget.

„Nagyon sok szerb nemzetiségű látogatott el ma Józsefvárosba, a Természettudományi Múzeum kertjében megtartott eseményre. Az itt található Illés-kutat minden év augusztusában megszentelik, valamint a hagyományoknak megfelelően a kalácsot is megáldják. A vallási szertartás után táncosok, zenészek léptek fel, amelyek nélkülözhetetlenek egy ilyen neves ünnepség jó hangulatához” – emelte ki az elnök.

László Mária is minden évben ellátogat az Illés-kúthoz. „Nekünk, szerb nemzetiségűeknek ez egy nagyon fontos esemény. Egyrészről nagyon jó az anyanyelvünkön hallani egy vallási szertartást, másrészről ilyenkor a város minden pontjáról érkeznek szerbek, akikkel nagyon jó eltölteni pár órát” – hangsúlyozta az idős asszony. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben