Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Merjen a gyermek segítséget kérni

Rendőrségi tanácsok iskolakezdéshez

2016. augusztus 31. szerda

Szeptember elsején a legtöbb iskolában megszólal a csengő, amely jelzi a tanulóknak, hogy ideje beülni az iskolapadba. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a szülők figyelmét, hogy egy új iskola, új közösség próbára teheti a kisgyermekeket. Egy-egy konfliktus esetén a gyermekek merjék intézményi keretek között a tanárok, közterületen pedig az egyenruhás rendőr segítségét kérni.

A felső tagozatba lépők, az új iskolában kezdők vagy az évismétlők számára komoly kihívást jelenthet egy új közösségbe beilleszkedni. A legkisebbek a leginkább sebezhetőek, ők válhatnak leginkább a nagyobbak diákcsínyeinek célpontjává. Leggyakrabban ott – ügyeleti tanterem, öltöző, mellékhelyiség, udvar –, ahová nem ér el a tanárok, felügyelők tekintete.

Szülőként hívjuk fel gyermekeink figyelmét, hogy ezeken a helyeken maradjon mindig kortársai közelében, amennyiben lehetősége van, kerülje a bajt. Konfliktus esetén pedig azonnal szóljon a felügyelő tanárnak, kérjen segítséget.  

Tanévkezdéskor lehetőség szerint a szülők minél többet beszélgessenek gyermekeikkel, bátorítsák őket arra, hogy osszák meg nehézségeiket. Ha probléma adódik, azonnal reagáljanak rá, ne hagyják, hogy súlyosabbá váljon, elmérgesedjen. Szükség esetén azonnal jelezzék a tanárok, pedagógusok felé. A gyermekeket arra bíztassák, hogy az esetleges konfliktusaikat ne tettleg, inkább ésszel rendezzék. 

Az iskolakezdés sok gyermek számára az első olyan alkalom, amikor felügyelet nélkül, egyedül fog közlekedni közterületen, így kapcsolatba kerülhet majd másokkal is. A szülők nyomatékosítsák, hogy idegennel – aki nem családtag, nem ismeri név szerint vagy nincs állandó kapcsolatban a családdal – lehetőleg ne álljon szóba a gyermek.

Hangsúlyozzák, hogy baj esetén az egyenruhás rendőrtől mindig bátran kérhet segítséget. Érdemes a szülők mobilszámát a gyerekeknek megtanítani, valamint egy papírra feljegyezve zsebében vagy táskájában elhelyezni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben