Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előadások, séták, fajtabemutató

A Füge ünnepe az ELTE Füvészkertben

2016. augusztus 31. szerda

Immár második alkalommal rendezte meg a Fügenapot a Józsefvárosban található ELTE Füvészkert. A mediterrán növényfajtát bemutató augusztus 30-ai programon előadásokat tartottak a fügetermesztés hazai lehetőségeiről és gyakorlatáról. Az eseményen Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Az ELTE Füvészkertben található vadászkastély emeleti fogadóterme teljesen megtelt a II. Fügenap megnyitójára kedden délelőtt. Dr. Orlóci László, a botanikus kert főigazgatója nyitóbeszédében kiemelte: hagyományt teremtettek, hiszen immár II. alkalommal ünnepelik ezt a nagyszerű növényfajtát.

„A füge összeköt minket” – mondta a főigazgató, utalva arra, hogy a fővédnökséget a fügetermésben bővelkedő, mediterrán Horvátország nagykövetsége vállalta el. „A mai napot annak is szenteljük, hogy bemutassuk a két ország fügével kapcsolatos közös pontjait” – zárta gondolatait Orlóci László.

Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a kerületben található Füvészkert az utóbbi években kiváló programokat szervez egy-egy növény tiszteletére és népszerűsítésére, úgy mint a cseresznyevirágzás ünnepe vagy éppen a fügenap.

Őexcellenciája, Dr. Gordan Grlic Radman horvát nagykövet, az esemény fővédnöke hangsúlyozta: a füge már a Bibliában, a teremtés könyvében is szerepel. Ádám és Éva a fügefalevéllel takarta el meztelen testét, miután ettek az almából. Ebből is látszik, hogy ez a gyümölcs az emberi kultúra legelején megjelent és pozitív, univerzális értéket képvisel – tette hozzá a nagykövet.  

A megnyitón a közönség fügéből készült italokat, lekvárkülönlegességeket és fügés édességeket kóstolhatott, mialatt a Klapa Baruni horvát együttes dalmát népdalokat játszott.

A délután folyamán a látogatók Dr. Orlóci László vezetésével egy sétát tehettek a füvészkertben és megtekinthették a botanikus kert fügefáit. Majd az érdeklődők szakmai előadásokat hallhattak a fügetermesztés gyakorlatáról, a nemesítési irányzatokról és a növény fagyérzékenységéről. A tematikus napot fajtabemutató zárta. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben