Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

’56-os hangulat a Horváth Mihály téren

Kocsis Máté: Büszkék vagyunk a forradalom hőseire

2016. szeptember 23. péntek

Hivatalosan is megnyílt a Horváth Mihály téren kialakított Pesti Srácok Emlékpark, ahol október 23-ig színes programokkal idézik fel az ötvenes évek hétköznapjait és az 1956-os hősök emlékét. A péntek délutáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté polgármester örömét fejezte ki, hogy az a városrész adhat otthont az Emlékparknak, ahol 1956-ban az első lövések eldördültek, és ahol a forradalom szimbolikus helyszínei találhatók. Az eseményen részt vett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és az ’56-os Emlékbizottság társelnöke, Rácz József Sándor ’56-os elítélt szabadságharcos, valamint Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója, számos 56-os interjúkötet szerzője is.

A Horváth Mihály téren forradalmi a hangulat: kockakövekből álló barikád, lyukas zászló, egy ágyú, egy ruszkik haza feliratú, kissé megrongált autó áll a tér szélén. Kicsit odébb, a Pesti Srácok parancsnokságán nagy a jövés-menés. Ezúttal azonban nem forradalmárok tevékenykednek itt, a sátor az ötvenes évek és az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek, pesti srácainak hétköznapjai iránt érdeklődőkkel telt meg. Az emlékpark szervezői – a PestiSrácok.hu és az Udvari Kamaraszínház – programjaikkal ugyanis arra igyekszenek választ adni, hogy miként éltek, mitől váltak vakmerő forradalmár-szabadságharcosokká azok a tízen- és huszonévesek, akik az 50-es évek fiataljai voltak. 

Józsefvárosban dördültek el az első lövések

Az Emlékparkot bemutató sajtótájékoztatón Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere örömét fejezte ki, hogy a kerület adhat otthont a kiállításnak. Mint mondta, az önkormányzat vezetése teljes mellszélességgel támogatta az ötletet, hiszen Józsefváros Budapestnek az a városrésze, ahol 1956-ban az első lövések eldördültek és ahol a forradalom legtöbb szimbolikus helyszíne található. Mint emlékeztetett: az 1777 óta Józsefvárosnak nevezett városrész a XIX. században kialakult oktatási, tudományos és politikai központja volt a fővárosnak, majd a ’70-80-as évekre hírhedt környékké vált az egykor szebb napokat látott kerület, amely nem volt független 1956 eseményeitől. Itt pattant ki a forradalom és szabadságharc, és ez volt az a városrész, amelyet a kommunista diktatúra utána évtizedeken keresztül büntetett, és igyekezett minden eszközzel támogatásokat megvonni és szétverni a közösségeit. 

A múlt méltó felidézése

„Büszkék vagyunk ’56-os hőseinkre, az emlékév és a rendezvénysorozat kiváló alkalmat ad arra, hogy a nemzeti identitásunkat megerősítsük” – szögezte le Kocsis Máté. „Tudniuk kell a mai fiataloknak és gyerekeknek – folytatta –, hogy mibe került az, hogy ma egy ilyen országban élhetünk. Tudniuk kell, hogy a magyarok 1956-ban is nagy árat fizettek a szabadságukért és biztonságukért, ezt óvnunk, becsülnünk kell, de kötelezettséget is jelent számunkra. Az ’56-os hősök emlékének ápolása és a róluk való folyamatos megemlékezés – helyszínekkel, emléktáblákkal, olyan programokkal, amelyek erősítik egy közösség összetartozását is –, Józsefvárosnak és minden magyarnak is kötelessége” – szögezte le Kocsis Máté. Hozzátette, hogy az önkormányzat október 24-ig folyamatosan programokkal készül a 60 évvel ezelőtti események méltó felidézésére, és arra biztatott mindenkit, hogy látogasson el az Emlékparkba, de más ’56-os központi és józsefvárosi rendezvényekre is.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékbizottság társelnöke kiemelte: a megemlékezések legfőbb célja a köszönetnyilvánítás a forradalom és szabadságharc hőseinek. A másik cél, hogy emlékeztessék azokat, akik nem éltek a diktatúrában: 1956-ban együtt mozdult meg a magyar nemzet a szabadság kivívásáért, az akkori ifjak az 1848-as márciusi ifjak örökösei - tette hozzá.

Közösen cselekedni

„Azt szeretnénk, ha az emlékév végére az egész országban mindenki megtanulná legalább egy ötvenhatos hős nevét. Megértenék, hogy ’56-ban az emberek fegyvert ragadtak és harcoltak a szabadságért a rettenetes túlerővel szemben, a remény mellé álltak, biztosították azt, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és 1990-ben visszanyerhessük a függetlenségünket és szabadságunkat. Örülnénk, ha mindenki arra használná ’56 emlékét, hogy átérezze: egy nemzet vagyunk és bizonyos történelmi helyzetekben képesek vagyunk arra, hogy közösen cselekedjünk” – fogalmazott Schmidt Mária.

Tisztelet a bátraknak

Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója felidézte, hogy 13 évesen Józsefvárosban élte át a forradalom drámai pillanatait. Mint mondta, gyerekként nézte végig, hogy a szülők, hozzátartozók fateknőkben cipelték el a halottaikat. „Azok, akik nem féltek, és szembeszálltak a többszörös túlerővel, a világ egyik legerősebb szárazföldi hadseregével, a szovjetekkel szemben, azok voltak az igazán bátrak. Közéjük tartozott Rácz József Sándor másodéves orvostanhallgató, aki pont ezen a környéken harcolt” – mondta Stefka István, majd átadta a szót az elítélt szabadságharcosnak, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége 56-os tagozata elnökének.

Mi döntsük el, mit akarunk

„1956. október 24-én, amikor meghallottam az Üllői út és a Diákszálló sarkánál a tankokat, eldöntöttem, hogy harcolni fogok, mert ettől szebb, nemesebb célt nem lehet elképzelni. Aznap este már a Corvin közben álltam őrséget. Szerettük volna, hogy mi magunk dönthessük el, hogy mit akarunk, éppen úgy, mint ahogyan most is olyan pillanat előtt állunk, amikor el kell döntenünk, mit akarunk: meg akarunk maradni vagy nem” – mondta Rácz József Sándor. Hozzátette: alapvető feladatának tekinti, hogy az 56-os eszmét minden körülmények között támogassa. Majd köszönetet mondott Józsefváros polgármesterének azért, hogy felvállalja és támogatja, hogy a következő generáció se felejtse el, mi történt 1956-ban.

A Pesti Srácok Emlékpark október 23-ig, hétfői napok kivételével reggel 10 órától este 21.30-ig várja a látogatókat. Interaktív kiállításokon, programokon keresztül idézik meg az ’56-os hősök szellemét, mindezt kiemelten a mai fiatalok számára. Ezen a hétvégén többek között művészeti előadás, koncert és retro divatshow is várja a látogatókat. 

Pesti Srácok Emlékpark: Hétvégi program

szeptember 23., péntek, 19.00: Pesti Srácok – 1956 Fénylő arcai

Összművészeti előadás

Szeptember 24, szombat 19.00: Horányi Juli-koncert:  

Az X-Faktor ötödik évadának második helyezettje ingyenes koncertje

Szeptember 25, vasárnap, 17.00: Retrodivat az ötvenes évekből 

Divatshow a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola diákjai, a divattörténész Simonovics Ildikó és tanáruk, Zölley Ágnes vezetésével

Szeptember 25, vasárnap, 18.00: Filmvetítés: Szabadság, szerelem (rendezte: Goda Krisztina)

Szeptember 25, vasárnap, 19.15: Beszélgetés Lukácsy György filmesztétával, a Heti Válasz munkatársával

Részletes program: www.emlekpark.pestisracok.hu és www.facebook.com/pestisracokemlekpark

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság és Józsefváros Önkormányzata támogatja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben