Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interaktív programok, érdekes előadások

Kutatók Éjszakája Józsefvárosban

2016. szeptember 30. péntek

Szeptember 30-án kora délutántól késő estig tart a XI. Kutatók Éjszakája. Ezen az estén országszerte kétszáz helyszínen számos kutatóintézet, múzeum és egyetem – köztük kilenc józsefvárosi intézmény – várja érdekes programokkal és izgalmas előadásokkal a kutatások és a tudományos világ iránt érdeklődő látogatókat.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Kutatók Éjszakája célként tűzte ki, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a természettudományokat, valamint, hogy megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt. 

Józsefváros kilenc intézménye csatlakozott a XI. Kutatók Éjszakája összeurópai rendezvénysorozathoz. Az Óbudai Egyetem Népszínház utcai telephelyén önvezető járműveket mutatnak be, a látogatók építhetnek tésztahidat és bekapcsolódhatnak egy – kódfejtésre, kincskeresésre és nyomozásra építő – interaktív játékba is.

A Természettudományi Múzeumban az állatkert 150 évét bemutató kiállítás apropóján a vendégek találkozhatnak boával, ormányos medvével, gólyával és sünnel. A muzeológusok megfejtik hány forintot is ér Szent László pénze, a vállalkozó kedvűek pedig kristályformák papírmodelljét készíthetik el. 

A Semmelweis Egyetemen a nanovilág rejtelmeibe nyújtanak betekintést, robotsebészeti bemutatót tartanak, illetve megismertetik a vendégeket az ikerkutatás titkaival, valamint a drogprevencióban alkalmazott újításokkal is. Az orvostudományi egyetemen ez alkalommal olyan laborok is megnyílnak, amelyek az év többi napján nem látogathatók.

Ezek mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen, az ELTE-n, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán és a Füvészkertben is izgalmas előadásokat tartanak.

Minden program ingyenes, de több helyszín a befogadóképesség miatt regisztrációhoz köti a látogatást, amelyet a www.kutatokejszakaja.hu oldalon lehet megtenni. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben