Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Aki bojkottot hirdet, az fél a nép akaratától

A népszavazás tétje maga a jövőnk

2016. szeptember 30. péntek

Október másodikán kényszerbetelepítés elleni népszavazás lesz. Kocsis Máté polgármester szerint a szavazás Magyarország, Józsefváros és a gyermekeink jövőjéről, családjaink biztonságáról szól, aki pedig távolmaradásra biztatja az embereket, az fél a nép akaratától. A polgármesterrel Brüsszel terveiről és a népszavazás fontosságáról beszélgettünk.

Október másodikán népszavazás lesz a kényszerbetelepítés ellen. El is indult egy elég intenzív kormányzati kampány. Miért nem elég ez? Miért kellettek Józsefvárosnak saját plakátok és tájékoztatási program?

Józsefváros önkormányzata már februárban elutasította a kötelező betelepítési kvótát és úgy döntött, hogy a népszavazási kampányban intézményesen részt fog venni, ugyanis ha a brüsszeli bürokraták tervei megvalósulnának, a migránsok betelepítésének terheit az önkormányzatoknak kellene viselniük. Ez legyen mindenki számára világos. Óriásit téved, aki azt hiszi, hogy majd valahol az ország egy távoli, lakatlan szegletében létrehoznak egy várost számukra. A valóság az, hogy szétosztanák őket a települések között, és az önkormányzatok meglévő szociális, egészségügyi, oktatási és segélyezési rendszeréből kellene ellátni őket, a lakásokról nem is beszélve.

Az ellenzék hevesen bírálta, hogy 10 milliót költ a kerület kampányra. Megéri?

Ennek a pénznek a sokszorosába fog kerülni, ha nem állítjuk meg a brüsszeli bürokratákat. Az ellenzék pedig számtalanszor bizonyította már, hogy rövidlátó és képtelen a kerület érdekeit szem előtt tartani. Ha rajtuk múlt volna, Józsefváros már rég kiszolgálója lenne a külföldi érdekeknek.

Azok alapján, amiket mondott, a kényszerbetelepítés minden települést érintene. Ön szerint milyen hatással lenne Józsefvárosra az illegális bevándorlók kvóták szerinti elosztása?

Valóban, Brüsszel terve minden magyar települést érint, így Józsefvárost is. A mostani brüsszeli tervek szerint néhány év alatt 1600 embert helyeznének el a kerületben, ami nagyjából 400 családot jelent, nem is számolva a későbbi családegyesítésekkel. Ennyivel többfelé kellene osztani a józsefvárosiak által megtermelt javakat. Mondjuk ki egyenesen: kevesebb jutna a kerületieknek abból, amiért ők dolgoztak meg. Szerintem ez mindaddig elfogadhatatlan, amíg nem a józsefvárosiak döntenek így.

Ha valahol, akkor Józsefvárosban igazán érezték a bevándorlás következményeit 2015-ben. Véleménye szerint az önkormányzat megfelelően kezelte akkor a helyzetet?

Minden rendelkezésünkre álló erőforrást felhasználtunk mind közbiztonsági, mind köztisztasági szempontból. A közterület-felügyelők és a rendőrök folyamatosan, és nagyobb létszámban voltak jelen a II. János Pál pápa téren, és soha nem látott mennyiségű hulladékot szállítottunk el, rengeteg volt a rongálás. Nem is beszélve a későbbi takarítási munkákról, a javításokról. Sajnos sok tízmillióba került, és az nem zavarta az ellenzéket.

Mi a helyzet a már most is Józsefvárosban élő bevándorlókkal?

Jó kérdés. Különbséget kell tenni azok között, akik törvényesen, engedéllyel jöttek az országba, és azok között, akik illegálisan, a zöldhatáron szöktek be, ismeretlen szándékkal. Előbbiek többsége már régóta itt él, igyekszik beilleszkedni, tiszteletben tartja a kultúránkat, sokan tanulnak vagy tudnak közülük magyarul, és dolgoznak. Ám a migrációs hullám óta romlott a helyzet a kerületben is, például a Népszínház utcában sokszor áldatlan állapotok uralkodnak, az illegális bevándorlók nem ritkán bűnözésből élnek. Ősszel minden segítséget meg fogunk adni a rendőrségnek, hogy amennyire lehet, számolják fel ezeket a bűntanyákat.

A baloldal szerint az októberi kvótareferendum különböző szociális vagy az oktatási és egészségügyi rendszert érintő problémákról tereli el a figyelmet. Ön szerint mi a valós tétje a népszavazásnak?

A baloldal egyszerűen fél. A közvélemény-kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy saját szavazóik is elutasítják a kényszerbetelepítést, és sok baloldali ember is el fog menni szavazni. Ami teljesen érthető, hiszen ősi emberi ösztön félteni a családunkat, kultúránkat. Ezért jobb lenne, ha a baloldali pártok is inkább szavazóikra hallgatnának. A bojkott számomra érthetetlen, hiszen éppen ezek a pártok azok, akik fennen, de álságosan hirdetik a demokrácia fontosságát. Márpedig a népszavazás a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, így egyetlen lehetőség marad: azért hirdetnek bojkottot, mert félnek a nép akaratától. Itt nem pártokra, a miniszterelnökre vagy a polgármesterre kell szavazni, egy nemzeti ügyről van szó, aminek Magyarország, a családjaink jövője, kultúránk fennmaradása a tétje. Míg a politikusokról négy- vagy ötévente újra lehet dönteni, erről a kérdésről valószínűleg soha többet.

A népszavazás elegendő üzenet lehet Brüsszelnek, ahhoz, hogy megakadályozzuk a kényszerbetelepítést? Nem tarthatunk az Unió retorziójától?

A demokrácia másik állítólagos fellegvára éppen Brüsszel, ha számukra a népakarat nem kötelező érvényű, akkor mi az? Ha nem tartják elegendőnek, sajnos rá kell jönnünk, hogy nagyon mást gondolunk a demokráciáról. A retorzió egy népszavazás miatt teljesen abszurd lenne.

Amennyiben a magyarok döntő többsége nemmel szavaz, és elutasítja a kényszerbetelepítést, az követendő példa lehet a többi tagállamnak?

Az elmúlt év Magyarországot igazolta, és egyre többen elismerik, hogy jó döntéseket hoztunk, sőt, követik is a példánkat. A visegrádi négyek együttműködése is példaértékű. Október másodikán egész Európa figyel majd ránk.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően jelentősen csökkent a migrációs nyomás, a köztereinkről eltűntek az idegen, sátrazó tömegek. Elhárult a veszély?

Nem. A kényszerbetelepítés és a kvóta minden korábbinál nagyobb veszélyt jelenthet. Szomorú példákból láthatjuk, hogy növeli a terrorveszélyt az ellenőrizetlen népvándorlás. Látva azt, ami Nyugat-Európában történik – a nők elleni erőszakos eseményeket és tömegmészárlásokat –, melyik brüsszeli bürokrata lenne képes garantálni, hogy a családjaink biztonságban lesznek, ha beengedjük a migránsokat Magyarországra? Egyik sem.

Ön mit üzenne Brüsszelnek?

Azt, hogy az Unió a segítséget vigye a háborús övezetekbe, és ne a bajt hozza ide. Aki pedig nem is háborús menekült, pusztán gazdasági bevándorló, azt ne engedjék az unió területére. A terroristák is az ellenőrizhetetlen tömegvándorlást használják arra, hogy bejussanak közénk, és öljenek. Személyesen pedig egyetlen kérésem van feléjük: ne vegyék el tőlem azt a jogot, hogy magam dönthessem el, milyen kulturális közegben neveljem fel a kisfiamat. Ne döntsenek erről helyettem. Mindenkit arra biztatok, hogy október másodikán menjen el szavazni, mondja el véleményét, ne hagyja, hogy néhány brüsszeli bürokrata nélkülünk határozzon a jövőnkről, és megmondja, hogy kikkel kell együtt élnünk. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben