Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jövőre megszépül a történeti közpark

Megkezdődött a Múzeumkert fáinak állapotvizsgálata

2016. október 13. csütörtök

A tervek szerint jövő év elején indul a Múzeumkert rekonstrukciója, amelynek eredményeként a Magyar Nemzeti Múzeum körül egy családbarát közpark jön létre. Ennek egyik első lépéseként felmérik a kert növényállományát: a szakemberek október 13-án faállomány-vizsgálati bemutatót tartottak civilek bevonásával.

A Nemzeti Múzeum kertjében mintegy 150 fát vizsgálnak meg szakemberek a park helyreállítását célzó, előkészítő munkálatok során. A szerdai bemutató alkalmával Ócsvári Gábor erdőmérnök és Egervári Krisztián kertészmérnök ultrahangos „FAKOPP” vizsgálatot mutatott be a sajtó képviselőinek és a megjelent civil egyesületeknek, többek között a Civilek a Palotanegyedért Egyesületnek.

A bemutató során használt műszerek azt mutatták ki, hogy mekkora a vizsgált fa töréskockázata. A szakemberek elmondták: az, hogy valóban életveszélyes-e a fa, azt csak további vizsgálatokkal együtt lehet megállapítani. A későbbiekben további helyszíni bemutatókra kerül sor, amely végén a teljes növényállapot-felmérést közzé kívánják tenni, és a tervezés fontosabb fázisaiban is lehetőséget biztosítanak szakmai és civil egyeztetésre. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, jövőre indul a Múzeumkert megújítása, amire pályázatot írtak ki. A kert rehabilitációjára 12 pályamű érkezett, amelyek közül a TÉR-TEM Kft. nyerte az ötletpályázatot.

A pályázati kiírásban Pecz Ármin 1855-ös kerttervét tekintették kiindulási pontnak, amely egy, a jelenleginél naposabb elképzelés volt és főként növényszigetekből és bokrokból állt. A cél azonban az, hogy a megvalósítás során csak az életveszélyes és beteg fákat kelljen eltávolítani. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben