Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

"Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel”

Versszínházi előadás a H13-ban

2016. október 19. szerda

A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium diákjainak tartott előadást Turek Miklós színész a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A versszínházi monodráma Faludy György életét és költészetét mutatta be, amelyben nagy hangsúlyt kapott az 1956-os forradalom és a költő meghurcoltatása. A fiatalok ezáltal nemcsak a száraz tananyagon keresztül informálódhattak a hatvan évvel ezelőtti eseményekről: egy más szemszögből is átélhették Faludy György megpróbáltatásait.

„Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel” címmel a forradalmi időszakot elevenítette fel, valamint a költő életét és munkásságát is megidéző versszínházi monodrámáját adta elő Turek Miklós színész. „Az marad meg a történelemben, amit leírnak, ennek van egy száraz és egy érzelmekkel teli része, az utóbbit az íróknak és a költőknek köszönhetjük.

Fontos így emlékeznünk 1956-ra, hiszen ez nemcsak egy megtanulandó fejezet a diákoknak a magyar történelemben: annál sokkal több és jelentőségteljesebb” – hangsúlyozta a színész.

Varga Krisztina, a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium magyar szakos tanára kísérte el a diákokat a H13-ba. „Már gimnazista koromban elolvastam Faludy György összes magyar nyelven megjelent művét. Turek Miklós szenzációs előadása pedig a verseket elevenítette meg, érezhettük az örömöt, a bánatot és a meghurcoltatás minden keserves pillanatát” – emelte ki a pedagógus.

Kállai Bálint Balázs tizedik osztályos diák is meghallgatta az előadást. „Nemcsak érdekes, hanem izgalmas is volt Turek Miklós monodrámája. Egy ilyen előadás arra ösztönöz, hogy a verseket ne csak elolvassam, vagy megtanuljam, hanem keressem a költő üzenetét is” – tette hozzá a diák.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben