Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Keszthelyen került rendőrkézre a gyanúsított

Elfogták a Teréz körúti robbantót

2016. október 20. csütörtök

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta: a fiatalember a gyanúsítás ellen és őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását. Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

Mint ismert: szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyit ellenőrizte. A kitűzött nyomravezetői díjat nem kell kifizetni, mert – mint Papp Károly hangsúlyozta ­– klasszikus felderítő munka során jutottak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a gyanúsítotthoz.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője (j), Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (j3) és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (j2) 

A főkapitány hozzátette: folyamatosan javul a robbantásban megsérült rendőrök állapota, remélhetőleg néhány hónap múlva vissza tudnak állni a rendőri szolgálatba. Az ORFK október 18-án közölte, hogy elhagyhatta a kórházat a két sérült rendőr, a járőrök rehabilitációs kezelésen vesznek részt. 

Keszthelyen fogták el a gyanúsítottat

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a Központi Nyomoz Főügyészségen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: Papp Károly szerdán személyesen olyan információkat adott át a TEK-nek, amelyek lehetővé tették a délutáni órákban a célszemély elfogását. A feltételezett elkövetőt 16 óra 9 perckor, Keszthelyen tudták elfogni, a férfi az autójában várakozott a Balaton-parti sétányon egy a forgalomtól elzárt területen. Hozzátette: tűzszerészi vizsgálat után a műveleti egységek behatoltak egy házba, ahol "más célszemélyt nem találtak"; ezután a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították.

Orbán Viktor: büszkék vagyunk a rendőrökre

Orbán Viktor miniszterelnök elismerését fejezte ki a magyar rendőröknek amiatt, hogy rendőrkézre került a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetője. "Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország egy biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül" - kommentálta az elfogás hírét a kormányfő az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: megkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adja át elismerését a nyomozásban részt vevő rendőröknek.

Fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben