Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A varsói „kis Felkelő”

Megkoszorúzták a lengyel-magyar kapcsolatok emléktábláját

2016. október 21. péntek

Koszorúkat helyeztek el az egy éve felavatott 1944-es varsói felkelés és az 1956-os magyar forradalom lengyel-magyar kapcsolatainak emléket állító táblánál pénteken a Corvin közben. A Józsefvárosi Önkormányzat nevében Sántha Péterné alpolgármester koszorúzott.

A megemlékezésen Sántha Péterné, kerületünk alpolgármestere a Janikovszky Általános Iskola nyolcadikosokból álló csoportjának elmondta: az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előzménye Lengyelországhoz is kapcsolódik. Az alpolgármester felidézte, hogy Poznanban 1956 júniusában munkásfelkelés tört ki, amelyet rövid időn belül levertek. A lengyelekkel vállalt szolidaritást és kezdett tüntetni a magyar ifjúság október 23-án is, amikor egyetemisták csendes felvonulást tartottak a Műszaki Egyetemtől a Bem szoborig – húzta alá Sántha Péterné. „Majd eldördült az első sortűz a Magyar Rádiónál, amikor a tüntetők a követeléseiket felolvasták. Innentől kezdődött a forradalom, amelynek több meghatározó helyszíne is kerületünkben volt” – emlékeztetett.

Az alpolgármester hozzátette, hogy október 28-ára úgy tűnt, a lelkes, egységbe tömörült magyar forradalmárok legyőzték a hatalmas Szovjetuniót, ám Kádár János hatékony közreműködésével mintegy 3000 szovjet harckocsi érkezett Magyarországra leverni a szabadságharcot. Ártatlan emberek estek áldozatul, a sebesülteket orvosok, ápolók szállították kórházakba. Sántha Péterné szerint a Péterfy Sándor utcai kórház alatt lévő folyosórendszer keresztül számos sebesült forradalmárt ki tudtak menteni, hogy ne kerüljenek az Államvédelmi Hivatal(AVH) látókörébe. Mert akit az AVH elkapott, annak börtön vagy akasztás járt – hangsúlyozta az alpolgármester. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Józsefvárosban volt a legtöbb helyen harc – zárta szavait Sántha Péterné.

Az ünnepség végén Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere, Lapis Balázs és Soboltynski Róbertné, a Józsefvárosi Lengyel Önkormányzat alelnökei valamint Szalai Attila, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora is elhelyezte az emlékezés koszorúit. 

Közös szolidaritás

A kétnyelvű, fekete gránitból készült emléktábla a kölcsönös szolidaritásnak, illetve a totalitarizmus elleni felkeléseink, harcaink gyermekhőseinek állít emléket, amelyen a varsói „Kis Felkelő” szobrának alakja látható, mintegy párjaként a Pesti srácok emlékműnek. Az emléktáblát a Bethlen Gábor Alapítvány, Józsefváros önkormányzata és az Országos Lengyel Önkormányzat állíttatta 2015-ben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben