Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A magyar űrkutatók ma is élen járnak

Józsefváros Egyetemváros: Előadás a világűr jelentőségéről

2016. október 24. hétfő

Új programsorozat indult a Józsefvárosi Galériában, amelyben kerületünk egyetemeit mutatják be egy-egy tudományágban tartott előadásokon keresztül. Az első alkalommal az Eötvös Loránd Tudományegyetem került sorra: A magyar űrkutatás címmel Dr. Ferencz Orsolya, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa, józsefvárosi önkormányzati képviselő tartott előadást.

Józsefváros területén található az ország legtöbb egyeteme, így az ELTE több intézménye is. A programsorozat első felvonásán az egyetem Természettudományi Karán működő Geofizikai és Űrtudományi Tanszék tudományos főmunkatársa, Dr. Ferencz Orsolya beszélt előadásában a magyar űrkutatásról: honnan indult és hová jutott el. 

Az emberiség évezredek óta figyeli a világűrt és még mindig az űrkorszak hajnalán tartunk. Mint Ferencz Orsolya elmondta: kevesen tudják, hogy Magyarország ma is élen jár az űrkutatásban, valaha pedig úttörő volt: 1946-ban Bay Zoltán és kutatócsoportja megradarozta a Holdat – erre csak Magyarország és az Egyesült Államok volt képes, illetve hazánk egy forradalmian új vívmányt, a korrelációs vétel technikát használta a kísérlet során.

Az 1946. évi magyar Hold-radar kísérlet antennájának makettje

Kiemelte Fonó Albert nevét is, aki a torlósugár-hajtómű egyik fejlesztője volt az 1910-es években, osztálytársára, Kármán Tódorra pedig a rakétatechnika atyjaként tekintünk. Az erdélyi származású Hermann Oberth szintén jelentős rakétakísérleteket hajtott végre, e három kutató nélkül az emberiség nem léphetett volna ki a világűrbe – mondta Ferencz Orsolya.

Jelentős magyar eredmények

A magyar űrkutatás fontos állomásait sorolva Ferencz Orsolya elmondta: 1961-ben megalakult a Budapesti Műszaki Egyetemen a Rakétatechnikai Tudományos Diákkör, a hallgatók önszorgalomból elkezdték a rakétakísérleteket. 1974-től elindult az együttműködés a Szovjetunióval, Magyarországnak is be kellett lépni az az Interkozmosz programba. A magyar kutatók jelentős eredményekkel járultak hozzá az akkori missziók sikeréhez: többek között kifejlesztették a Pille dózismérőt, amit jelenleg is használnak a Nemzetközi Űrállomáson. 

A Nemzetközi Űrállomás amerikai kutatómoduljába (Destiny) 2001-ben felvitt Pille szállításra kész állapotban

A rendszerváltás után Magyarország is kapott egy szegmenst a geoszinkron-pályán, ahol telekommunikációs és műsorközlő műholdakat helyezhetett volna el (Magyarsat-program). Ezzel a programmal – amit ’94-ben leállítottak a kormányváltás után – hazánkban beindulhatott volna a műholdgyártás, amivel a saját műsorszórási igényünket tudtuk volna fedezni és bérbe is lehetett volna adni. Az űriparnak nemzetgazdasági jelentősége is van – szögezte le Ferencz Orsolya. Az első, tisztán magyar mikroműhold, a Masat 2011-ben repült, diákok fejlesztették ki.

Az ELTE űrkutató csoportja műszereivel a Föld körüli elektromágneses aktivitást figyeli folyamatosan. Azt vizsgálják, hogy mi történik a légkörben és ebből milyen következtetéseket tudunk levonni – ebben élen járnak a világon. „A kutatásnak a Föld felmelegedésének vizsgálatában is komoly szerepe van” – magyarázta Ferencz Orsolya.

Az előadó leszögezte: nagyon fontos és alapvető tudást jelent a világűr vizsgálata. A jelenlegi globális kihívások miatt ma már az űrkutatás véglegesen megkerülhetetlen tényezővé vált, az emberiség megmaradásának az alapköve. Példaként említette a meteorológiát, hiszen műholdak serege figyeli folyamatosan az időjárási adatokat, ehhez tudjuk igazítani a mezőgazdaságot, a katasztrófa-előrejelzéseket, de a távközlés is összeomlana a műholdak nélkül. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben