Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Ne ítélj elsőre!”

Érzékenyítő nap a Molnár Ferenc Általános Iskolában

2016. október 27. csütörtök

Érzékenyítő napot tartottak szerdán a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Fotókiállítással és a fogyatékkal élők előadásaival kívánták a diákokat arra ösztönözni, hogy ne előítéletek alapján vonjanak le végső következtetéseket embertársaikról. Az iskola vendégei között voltak siketek és nagyothallók, vakok, autisták, értelmileg akadályozottak és testi fogyatékkal élők. A diákok ízelítőt kaphattak abból, hogy milyen küzdelmekkel néznek szembe nap mint nap azok, akikről sokan előítélettel vélekednek.

Tanosné Horváth Márta, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy ne első látásra ítéljék meg embertársaikat. „Fontos, hogy ha valaki más valamiben, mint mi, attól még nem rossz, hiszen hiteles véleményt csak akkor tudunk mondani, ha megismerjük a másikat. Ezen a napon fogyatékkal élő embereket hívtunk meg az iskolánkba, most közvetlen módon találkozhatnak és beszélgethetnek velük a diákjaink. Fontos ez azért, mert a fiatalok jelentős részének nem volt még személyes tapasztalata ilyen téren ”- hangsúlyozta az igazgató.

Nyikonyuk Csaba rendszeresen jár iskolák által rendezett érzékenyítő napokra. „Születésem óta mozgáskorlátozott vagyok, tizenhárom éves koromban kerültem kerekesszékbe állapotromlás miatt. Szeretnénk, ha az emberek nem félnének tőlünk, és úgy néznének ránk, mint bárkire. Az érzékenyítő napok azért is fontosak, mert így személyesen tudunk beszélgetni a gyerekekkel, és le tudjuk rombolni a rólunk alkotott tévhiteket” – emelte ki Nyikonyuk Csaba. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben