Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

’56-ra emlékeztek a Keleti pályaudvaron

Emlékmozdony idézi meg a forradalom hőseit

2016. október 27. csütörtök

Emléktáblát avattak id. Kamuti Jenőnek, a MÁV egykori vezérigazgató-helyettesének, a vasúttársaság 1956-os forradalmi bizottsága elnökének tiszteletére csütörtökön, a Keleti pályaudvaron, az 1956-os Emlékbizottság és a MÁV Zrt. közös rendezvényén. Az eseményen bemutattak egy, a forradalom hatvanadik évfordulójának ünnepére felmatricázott Taurus emlékmozdonyt is.

A csütörtöki avatóünnepségen köszöntőt mondott Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, aki beszédében hangsúlyozta, a forradalom győzelme azon múlott, hogy sok százezer magyar mind-mind megtette azt, ami rajta múlott. Úgy fogalmazott: az emberek „kialvatlanul, halálosan fáradtan, elgyötörve, de mégis lelkesen” dolgoztak a szabad Magyarországért, amiért örök hála illeti őket.

Id. Kamuti Jenő nagyszerű ember, lelkes forradalmár, hivatásához hű vasutas volt, aki helytállt a maga területén, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a vasút segítette a szabadságharc ügyét – emelte ki Schmidt Mária, hozzáfűzve: az egykori vezérigazgató-helyettes bátorságának minden magyar előtt példaként kell állnia.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: komoly hagyományuk van a különleges díszítésű mozdonyoknak a vasúttársaságnál, készítettek ilyet már például Kandó Kálmán és az Aranycsapat tagjainak tiszteletére is. Bennük az a közös, hogy kivételeset alkottak, miként az 1956-os forradalmárok is – tette hozzá.

„A MÁV most méltó módon állít emléket egy olyan vasutasnak, aki az ’56-os forradalom idején hősies helytállásával hozzájárult ahhoz, hogy puskaropogás és a fegyveres harcok közepette a fővárosban a vasút üzemeljen, s így Budapest lakossága élelmiszerhez juthasson” – mondta Dávid Ilona Kamuti Jenőt méltatva.

Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, id. Kamuti Jenő fia arról beszélt, hogy apja nagy utat tett meg és sokat küzdött, amíg szegény földműves családból származó gyermekből a vasúttársaság 1956-os forradalmi bizottságának elnöke lett. Közgazdasági főiskolát végzett, de a teljes „vasúti ranglétrát” végigjárta: lakatosként, fűtőként és mozdonyvezetőként egyaránt dolgozott.

Bár 1956 után meghurcolták, a börtönben és a munkanélküliségben töltött évek során is szenvedélyes hazaszeretettel bízott benne, hogy a forradalom végül győzni tud – mondta az olimpikon.

A MÁV a forradalomra emlékezve egy Siemens Taurus típusú mozdonyt díszített fel a forradalom pillanatait és hőseit felidéző matricával. 1956 októberében a vasúttársaság dolgozói is csatlakoztak a forradalmi eseményekhez, a szabadságharc szolgálatába állították a vasúti hírközlést. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben