Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megerősített járőrszolgálat az ünnepek alatt

Rendőrségi tanácsok a temetőkbe látogatóknak

2016. október 28. péntek

Közeleg a Mindenszentek és a Halottak napja, a két egymást követő keresztény ünnepnap. Ilyenkor sokan kilátogatnak elhunyt szeretteikhez a temetőkbe, Józsefvárosban a Fiumei úti Nemzeti Sírkert telik meg látogatókkal. Sajnos akadnak olyanok, akik a megemlékezők figyelmetlenségét és jóhiszeműségét kihasználva azért mennek ki a temetőkbe, hogy mások értékeit megszerezzék. Bár erre az alkalomra megerősített szolgálattal készül a rendőrség a temetők környékén, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya óvatosságra és körültekintésre inti a látogatókat.

Évezredes múltra tekint vissza a Mindenszentek és a Halottak napja. Sokan kilátogatnak ezeken a napokon a temetőkbe, hogy legalább néhány percre visszaemlékezhessenek a közösen eltöltött időkre. Akadnak azonban olyan személyek, akik még ezen időszak szentségét sem tisztelik, és kihasználva embertársaik lankadó figyelmét a sírkertekben, vagy azok környékén is meglopják őket.

Elég egy pillanat, hogy az őrizetlenül hagyott táskákat, csomagokat eltulajdonítsák. A parkolóban hagyott autók sem jelentenek feltétlenül biztonságot. A gépkocsifeltörők rövid idő alatt képesek hozzájutni a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban hagyott értékekhez.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ezért azt tanácsolja a sírkertek látogatóinak, hogy legyenek körültekintőek, a virágok, koszorúk elhelyezése közben se tévesszék szem elől értékeiket.

A zsebtolvajlás megelőzése érdekében a pénztárcát, bankkártyát és mobiltelefont érdemes biztonságos helyen, például egy zárt belső zsebben tartanunk. A személyi iratokat és lakás- valamit az autókulcsokat ajánlott elkülönítve tárolnunk, ékszert pedig ilyenkor a ruha által takarva tanácsos hordanunk. Az őrizetlenül hagyott értékek - mint például a kerékpárok - könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, ezért lehetőség szerint legalább két, jó minőségű zárral rögzítsük azokat egy stabil tárgyhoz, a leszedhető tartozékokat pedig vegyük le és vigyük magunkkal. A gépkocsi feltörések megelőzése érdekében ne hagyjunk látható helyen semmilyen értéket a gépkocsiban. Ha kiszállunk a járműből, minden esetben zárjuk le, még akkor is, ha nem távolodunk el tőle. Lehetőség szerint őrzött, de legalábbis forgalmas parkolóban hagyjuk az autót és távozás előtt győződjünk meg, hogy valóban bezártuk.

Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is a polgárőrökkel együttműködve biztosítják a rendőrök a temetők környékét. Ezekben a napokban a rendőrség esetenként forgalomkorlátozást rendel el, ezért fontos, hogy az autósok ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket. A trükkös lopások megelőzése érdekében azt javasolja a rendőrség, hogy legyünk gyanakvóbbak, tartózkodóbbak.

Ha megtörtént a baj, haladéktalanul forduljunk a temetői biztonsági szolgálat munkatársaihoz, vagy a legközelebbi rendőrhöz, polgárőrhöz. Amennyiben nincs ilyen személy a látótávolságban, értesítsük a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben