Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Kerületek közötti együttműködés a drogellenes harcban

2016. október 28. péntek

Október 27-én közös ülést tartott a Józsefvárosi és a Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF és KKEF), ahol a résztvevők együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. A két szervezet célja, hogy a Nemzeti Drogellenes Stratégia irányelvei alapján végzett munkájuk összehangolásával segítsék célkitűzéseik megvalósítását, ezzel hozzájárulva a drogprevenció erősítéséhez, a kábítószerfüggők hatékony segítéséhez és a rendőrség bűnüldöző munkájának támogatásához.

Az ülésen részt vett Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere is, aki köszöntőjében kiemelte: a VIII. és a X. kerület nem csupán lakosságszámában, szociológiai összetételében, hanem a droggal kapcsolatos problémáiban is hasonlít, hiszen ez utóbbi nem ismer határokat. A polgármester üdvözölte a két kerület közötti együttműködést és köszönetet mondott a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak az eddig elvégzett munkájáért.

Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy a városvezetés felismerte a kábítószerrel kapcsolatos problémákat, a megoldásban bizalmat adtak több szervezetnek is. Azonban rá kellett jönniük, hogy akinek jó a sajtója, nem biztos, hogy jó munkát is végez, ezért a korábbi szervezettel felbontották a megállapodást. A 2014-től új alapokra helyezett együttműködésbe a szakmában ismert, tapasztalt szereplőket vontak be, akik meghozták azt a fordulatot a drogellenes fellépésben, amit a városvezetés várt. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban történt egy olyan paradigmaváltás, amely nem csak a sokat hangoztatott, de kevesebb hatékonysággal bíró módszerekre esküszik, hanem olyan új megközelítésekre is, amelyeket a nyilvánosság is elfogadott és a partnerek is alkalmaznak.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok egyre korábban ismerkednek meg a kábítószerekkel, ezért a városvezetőknek igyekezniük kell minden eszközt megadni ahhoz, hogy ezt tompítani lehessen. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a drog elleni harcot soha nem szabad feladni. „Sokan sokféleképpen viszonyultak már az ügyhöz, a szándék azonban egységes, ami reményt ad ahhoz, hogy Kőbányán túl Józsefváros más önkormányzatokkal is együtt tudjon működni ebben a témában a jövőben” – fogalmazott. A polgármester végezetül kiemelte: Józsefváros 2014 óta egy olyan rendszerben tudja ezt a témát kezelni, amely már más városok elé is példát állít.

Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke előadásában emlékeztetett arra, hogy számos szakmai rendezvényt valósítottak meg az elmúlt évben, valamint továbbképzéseket és konferenciákat tartottak óvodapedagógusoknak, középiskolai tanároknak, és családsegítő valamint szociális munkás szakembereknek. Ezen túl elsősegélynyújtó képzést és regionális orvosi konferenciát is szerveztek.

Az elnök kitért a JKEF keretében működő három munkacsoportra is. A Közbiztonsági munkacsoport kapcsán köszönetet mondott az abban közreműködő VIII. kerületi Rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a civil egyesületek áldozatos munkájáért, egyúttal felhívta a figyelmet a rendőrség drogügyekre specializált, gyorsreagálású csoportjának hatékonyságára. A Prevenciós munkacsoportról szólva elmondta, hogy annak keretében vezették be újra az Életvezetési ismeretek és készségek című tantárgyat, amelyet már óvodás kortól kezdve tanítanak pilot program keretében. A pozitív stresszkezelési ismeretek oktatásához az eszközöket az önkormányzat biztosítja ingyenesen a pedagógusok számára.

Ferencz Orsolya kitért a Fecske Egyesület és a Józan Babák egyesület működésére, valamint a nyár folyamán a Kesztyűgyár Közösségi Házban megvalósított Ne nézzük el! című programsorozatra, amelynek keretében sportnapokat és játékos drogprevenciós foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek.

Drogprevenciós előadás a Kesztyűgyárban

Az Egészségügyi és Szociális munkacsoport tevékenysége nagyon komplex, és abból indul ki, hogy minden ember értékes és mindenki megmenthető – hívta fel a figyelmet az elnök. Az Emberbarát Alapítvánnyal való együttműködés a drogokkal kapcsolatba került egyéneknek egy integrált addiktológiai ellátási modellel felépülésközpontú rehabilitációt kínál és már józsefvárosi szenvedélybetegek számára is biztosít bentlakásos férőhelyet.

Ferencz Orsolya az ülésen arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy Józsefváros bekapcsolódott a Smart City programba, amellyel többek között egy drogstratégiához kapcsolódó, a bűnmegelőzést maximalizáló városfejlesztési stratégiát is szeretnének kialakítani. Ezeket a szempontokat veszik figyelembe az Orczy negyed szociális városrehabilitációja során is.

Bereczki Sándorné, a Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke a 2006 óta működő szervezetet mutatta be. Beszámolt arról, hogy a KKEF-nek négy munkacsoportja van, amelyek mindegyike kiemelt figyelmet fordít a fiatalkorúak védelmére és ellátására. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Kőbányán működő Emberbarát Alapítvány az egyetlen olyan drogrehabilitációs intézmény, ahol gyermek-, ifjúsági- és női addiktológiai rehabilitáció is rendelkezésre áll: jelenleg 13 éves a legfiatalabb betegük.

Az ülés végén a megjelentek egyhangúan elfogadták a Józsefvárosi és a Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum együttműködési szándéknyilatkozatát, amely együttműködés a két kerület képviselő-testületének jóváhagyása után kezdődhet meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben