Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás a Harminckettesek terén

A 32-es gyalogezred hős katonáira emlékeztek

2016. október 28. péntek

Ünnepi megemlékezést tartott a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár 32-es Nemzeti Honvéd Díszegység Józsefvárosban, a Harminckettesek terén október 28-án. A Mária Terézia nevét viselő gyalogezred emlékművénél koszorúkat és virágokat helyeztek el, Józsefváros nevében Sára Botond alpolgármester koszorúzott.

A 32-esek emléknapja alkalmából szervezett ünnepi megemlékezés történelmi visszatekintéssel kezdődött. A 275 éves múltra visszatekintő alakulatot Gyimesi Forgách Ignác gróf, alezredes állította fel 1741. október 30-án, amely ekkor Forgách ezredként a parancsnoka nevét viselte. A 32-es hadrendi számot csak huszonnyolc évvel később kapta meg az ezred, amely azóta is fennmaradt. Mária Terézia halála után az ezred táborozási székhelyét Pestre helyezték át, és ekkortól számít az ezred Pest háziezredének. 1890-ben rendelte el Ferenc József császár, hogy a 32-es gyalogezred örökre viselje Mária Terézia nevét. A 32-es gyalogezred katonái az első világháború csatáiban is részt vettek, sajnos 1918-ban az alegység zöme odaveszett.

Az újjászervezett ezred katonái hősiesen küzdöttek a második világháború során is. A 32-es asztaltársaságnak köszönhetően 1933-ban felavatták a Józsefvárosban található emlékművet és róluk nevezték el a teret is, a hadrendi szám fennmaradása érdekében. A világháború után újjászervezték az alakulatot és innentől már katonai díszelgési feladatok ellátását is feladatul kapta. Az ezred katonái 1955-ben részt vettek az első díszszemlén. Jelenleg a gyalogezred jogutódja a 32-es nemzeti honvéd díszegység, akik állami protokolláris eseményeken képviselik a honvédség állományát, valamint őrzik Magyarország legnagyobb kincsét, a Szent Koronát.  

Ezt követően az emlékmű talapzatánál koszorút helyezett el Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere, Baráth Ernő ezredes, Budapest helyőrségparancsnoka, valamint Ádám Barnabás ezredes, a 32-es Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka.

A programon részt vettek a baráti kör tagjai, akik egy-egy szál virággal emlékeztek a hős katonákra. Az ünnepi megemlékezés végén a 32-es díszőrség helyőrségi zenekara előadásában a résztvevők meghallgatták a Harminckettes indulót és a Magyar Takarodót.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben