Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az Év Homlokzata 2016

Szakmai elismerést kapott a megszépült Tündérpalota

2016. november 07. hétfő

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az Év Homlokzata építészeti pályázatot, amelynek november 3-ai záróeseményén kiosztották a szakmai elismeréseket. 2016-ban az Év Homlokzata díjat műemlék kategóriában a Józsefvárosban található Tündérpalota nyerte el.

A pályázat célja, hogy az épületek esetében értékelje a mai magyar építészet házait, a homlokzatok kialakítását, illetve elismerje azokat az építészeket és kivitelezőket, akik létrehozták ezeket. A Várkert Bazárban november 3-án megtartott eredményhirdetésen családi ház, társasház, középület, panel és műemlék-felújítás kategóriában hirdettek győztest.

A Baumit által létrehozott pályázaton húsz műemlék-felújítással nevező pályamunka közül választották ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet székházának épületét, a Könyves Kálmán körút 40. alatt álló Tündérpalotát.

Az épület felújítása során a hófehér külső falakon egy speciális szigetelési technológiát is alkalmaztak: a helyreállított vakolatra néhány milliméteres nanokerámia réteget vittek fel. Az Év Homlokzata címmel járó egymillió forintos díjat az építész Műép Építőmérnöki Kft. és a kivitelező RózsaÉp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapta.  

Miként ha tündérkastély volna

A Tündérpalota 1909 és 1911 között Kőrössy Albert tervei alapján a Tisztviselőtelepi Magyar Királyi Állami Gimnázium számára épült. Az iskola 1909/10. tanévi évkönyve szerint: „…a népliget lombos fái közül úgy hat a szemlélőre, miként ha tündérkastély volna.”  A gimnázium – amelyben Babits Mihály is tanított – 1924-től Széchenyi István nevét viselte. Társbérlőt 1925-ben kapott, itt helyezték el a Néprajzi Múzeum gyűjteményét 1975-ig. Bár iskola már nem működik az épületben, itt kaptak helyet a Természettudományi Múzeum növénytára, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorműhelyei is. Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum múzeumi részlege 1998-ban költözött az épületbe.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben