Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Kilépő”

Fogvatartottak művészeti kiállítása az Art Brut Galériában

2016. november 08. kedd

Nem mindennapi kiállítás nyílt a józsefvárosi Art Brut Galériában, ahol a szabadságvesztésüket töltő alkotók műveiből nyílt tárlat. A festmények elkalauzolják az érdeklődőket a börtönökben élők lelkivilágába, amelynek megismerése segítheti a szabadulásuk utáni integrációjukat, valamint az előítéletek csökkentését is.

A „Kilépő” címet viselő kiállítás szervezője a Moravcsik Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke, Dr. Simon Lajos egyetemi docens köszöntőjében elmondta: szervezetük rendszeresen biztosít teret a társadalom perifériájára került alkotók bemutatkozására. „Többnyire pszichiátriai betegek alkotásait tárjuk a nagy nyilvánosság elé, de fontosnak tartottuk a fogvatartott művészek felkarolását is. Négy nagy börtönben és fegyházban indult meg egy kutatás, innen kerültek a művek a kiállítóterembe” – tette hozzá a szervezés képviseletében Dr. Simon Lajos.  

A tárlatot Fliegauf Gergely kriminológus nyitotta meg. „Bár egyre több információ kerül nyilvánosságra a média segítségével, de még mindig nem ismerjük igazán az életet a rácsokon belül. A társadalom az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések által kerülhet közelebb a fogvatatottak lelkivilágához, ami nagyban elősegítheti a velük szemben fennálló előítéletek csökkentését, valamint a szabadulásuk utáni integrációjukat” – hangsúlyozta a kriminológus.

A „Kilépő” című kiállítás az Art Brut Galériában (Üllői út 60-62.) november 25-ig díjmentesen tekinthető meg. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben