Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A boldogság évei

Rendhagyó családi kiállítás a Galériában

2016. november 29. kedd

A boldogság évei címmel egy budapesti művészcsalád tagjai mutatkoznak be a Józsefvárosi Galéria legújabb kiállításán. A megnyitón a család három irodalmár tagjának művei is szerepeltek: Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, Lackfi János József Attila-díjas költő, illetve a nemrég elhunyt Babérkoszorú-díjas költő, Oláh János versei. A rendezők ezt a kiállítást Oláh János emlékének ajánlották.

Sipos Orsolya, a Józsefvárosi Galéria művészeti munkatársa a megnyitón elmondta, hogy egy családi kiállítást szerettek volna megvalósítani, és mivel a Galériában működik a Magyar Napló Könyvesbolt, a Kiadó és folyóirat nyáron elhunyt vezetője, Oláh János író, költő családjára esett a választásuk.

A november 25-ei ünnepélyes megnyitón Oláh János verseit Lázár Balázs színművész, költő szólaltatta meg, Mezey Katalin és Lackfi János pedig egymás verseit olvasták fel. A kiállításon szereplő képzőművészeti munkák, illetve a megnyitón hallott versek jellemzően a család tematikája köré összpontosulnak. 

Oláh Mátyás László szobrász, képzőművész lapunknak elmondta: az volt a céljuk, hogy a család művésztagjainak alkotásai együtt, egy térben jelenjenek meg. „A kiállításnak szomorú aktualitást ad édesapánk halála, az ő egyik versének címe A boldogság évei. A kiállítás címeként azokra az évekre utal, amíg ő velünk volt, a vers is arról beszél, hogy akkor vesszük észre a boldogságot, amikor elmúlik” – fogalmazott Oláh Mátyás.

„Itt kiállított munkáimban a realizmus és egyfajta groteszk hangütés keveredik. Festményeimből három sorozatot tekinthetnek meg a látogatók: a francia piac és a múzeum témájú sorozataimat franciaországi tartózkodásom ihlette, míg a legújabb festmények és plasztikák a mai kor jellegzetes jelenségeivel foglalkoznak - tette hozzá az alkotó.”

A kiállítás további képzőművész résztvevői: Kiss Adél festő, képzőművész, Oláh Katalin Kinga szobrász, képzőművész.

A kiállítás 2016. november 26. és 2017. január 6. között tekinthető meg a Józsefvárosi Galériában. December 9-én 18 órától irodalmi estet és tárlatvezetést tartanak az alkotók társaságában. A belépés a tárlatra és a kapcsolódó programra díjtalan.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben