Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Schwanner/Idők

Fotókiállítás a ’60-as és ’70-es évekről a Nemzeti Múzeumban

2016. december 01. csütörtök

Schwanner Endre fotóművész elsősorban az 1960-70-es években készült képeiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban Schwanner/Idők címmel. A tárlaton motor- és autóversenyen készült fotók, a színházi életet bemutató felvételek és ismert és elismert művészekről készült portrék is láthatók január 29-ig.

Több mint ötvenezer képet adományozott Schwanner Endre 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak, amelyből november 30-ától több mint nyolcvanat - zöme zselatinos ezüst szerzői nagyítás – a nagyközönség is megtekinthet a múzeum Pulszky-termében. 

A megnyitó alkalmából Varga Benedek múzeumigazgató köszöntő beszédében hangsúlyozta: sokan a múzeumot egy megkövesedett intézménynek gondolják, holott képes arra, hogy a máról és a mához szóljon. Ilyen a Schwnner Endre képeiből nyílt kiállítás is, amelyből egy olyan világ tűnik elő a képeken keresztül, amelyre a jelenlévők is emlékezhetnek.

Varga Benedek fontosnak tartja, hogy a múzeum megőrizze és különböző aspektusokból időről időre közkinccsé tegye ezeket a kordokumentumokat.

A kiállítást Tímár Péter fotográfus nyitotta meg, aki elmondta, hogy az 1928-ban született művész ’46-ban érettségizett, majd azt követően megteremtette és magáévá tette azt a tudásanyagot, amelyet később másoknak is továbbadott. Schwanner Endre a sorkatonaságot követően, 1955-től dolgozik fotográfusként.

A művész méltatása során Tímár Péter kiemelte: létezik az összeadó színkeverés, amelyet három színes – kék, zöld és piros – körrel ábrázolunk, ezeket egymásra tolva kapjuk meg a fehér fényt. Ugyanez elmondható a tehetséges fotósról is.

„A tehetséghez is három dolog kell: átlag feletti képesség, kreativitás és elkötelezettség a feladat iránt” – zárta beszédét Tímár Péter. A megnyitón Haumann Péter színművész William Shakespeare Ahogy tetszik című darabjából olvasott fel.

A fotóművész 1928-ban született Budapesten, gyermekkora óta fényképez. Az analóg fényképezés átfogó ismereteit első munkahelyén, a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben szerezte meg. A 60-as évektől kezdve oktat is, 1967-ben felvették a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. 1991-ig fotóriporterek nemzedékeit oktatta fotótechnika-elméletre a Magyar Újságíró Szövetség iskolájában. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben