Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az Úr eljövetelére várva

A második adventi gyertya is ég a Horváth Mihály téren

2016. december 04. vasárnap

Advent második hétvégéjén is vidám, színes programok várták az érdeklődőket Józsefváros főterén, ahol – jelezve az ünnep közeledtét – újabb gyertyát gyújtottak meg a téren elhelyezett koszorún. Az egybegyűlteket Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő köszöntötte, és Michels Antal, a Szent József Templom plébánosa hirdetett igét a karácsonyi ünnepkör e jeles napja alkalmából.

Ezen a hétvégén sem kellett sokat gondolkodniuk a kerületi szülőknek, hogy milyen programot találjanak csemetéiknek. A Horváth Mihály téren a józsefvárosi lakosok számára ingyenesen rendelkezésre álló, népszerű korcsolyapálya mellett kézműves foglalkozások, állatsimogató és színpadi produkciók szórakoztatták a fiatalabb korosztályt. Emellett a kicsik végre találkozhattak azzal, akinek jövetelére már egy esztendeje várnak: hiszen a térre ezen a hétvégén többször is ellátogatott a Mikulás.

December 4-én, vasárnap délután öt órakor gyújtották meg a második gyertyát Józsefváros adventi koszorúján. Köszöntőjében Ferencz Orsolya képviselő üdvözölte a téren szép számban összegyűlt kerületi lakosokat. „Advent a készülődés és a várakozás időszaka, így ilyenkor azt is végig kell gondolnunk, kik is vagyunk és mire is várunk valójában. Hiszen az egész életünk várakozás, várakozás a Teremtővel való találkozásra, így az adventi koszorú a mi létünk szimbóluma is” – hívta fel a figyelmet az ünnep mélyebb üzenetére. Gondolatait a fiatalon elhunyt erdélyi magyar költő, Dsida Jenő Krisztus című versével zárta, áldott, boldog készülődést kívánva.

A gyertya fellobbanását Michels Antal, a Szent József Templom plébánosának igehirdetése és gyertyagyújtó éneke előzte meg. Példabeszédében Máté evangéliumát idézte, benne Keresztelő Szent János történetét, aki Jézus előfutáraként hirdette a Megváltó eljövetelét, és aki a bűnbánat keresztségével a Jordán folyóban megfürdetve készítette fel a hozzá jövőket Jézus érkezésére. Michels atya elmondta, a karácsonynak hármas üzenete van: Krisztus történelmi megtestesülése és az ünnepi várakozás eljövetelére mellett ott van az ő második eljövetelének ígérete is, mikor újra eljön közénk ítélni élőket és holtakat. Így nem mindegy, hogyan élünk és hogyan halunk. Advent a megtérés ideje, a gyertya lángja elvezet minket a világ világosságához.

Programok kicsiknek és nagyoknak

Szombat délután a Vitéz László és az elátkozott malom című bábjátékot láthatták a legkisebbek.  A piros sapkás, mindig vidám fickó palacsintasütőjével tanította móresre az ördögöket, sőt magát a halált is. A sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjátékot nemcsak a gyermekek fogadták kitörő lelkesedéssel és tapssal. A színpad mellett továbbra is állatsimogató várta a gyerekeket, amely szintén mosolyt csalt a térre kilátogató kicsik és nagyok arcára.

Vasárnap a Bergengóc Zenegóc Társulat vonta be egy kis közös mókázásba a gyerekeket A Mikulás mesekönyve című interaktív előadásával. A közös éneklés és tánc után térre látogató Mikulás kimeríthetetlen puttonyából mindenkinek jutott szaloncukor, és a bátrabbak egy közös fotót is készíthettek vele emlékül.

Az ünnepélyes gyertyagyújtást követően a Prima Primissima-díjas Csillagszemű Táncegyüttes műsora szórakoztatta a nézőket. A galgamenti, kalotaszegi és szatmári táncokhoz a muzsikát a Tündök zenekar szolgáltatta.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben