Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kedvezményes lakásvásárlási lehetőség a bérlőknek

Átfogó bérlakás-gazdálkodási koncepció készül

2016. december 08. csütörtök

A Józsefvárosi Önkormányzat a főváros egyik legnagyobb lakásállományával rendelkezik, amely a kerület költségvetését évente mintegy 6-700 millió forinttal terheli meg. Ezt a jelentős összeget az önkormányzat csökkenteni szeretné, hogy a megtakarításokat további felújításokra tudja fordítani. Ezért Józsefváros igazságos, méltányos, hatékony, új, kerületi igényekre vonatkozó bérlakás-stratégiát alakít ki, különös figyelmet fordítva az alacsony jövedelműek és a nehezebb feltételek között élők lakhatásának javítására. Mint Kocsis Máté polgármester elmondta: a lakásgazdálkodási koncepció első döntéseként 2017. március elsejétől a bérlőknek megnyílik a lehetőségük arra, hogy ne bérleti díjat, hanem – a tulajdonszerzés szándékával – törlesztő-részletet fizessenek a megállapított lakbérrel megegyező mértékben, és így igen kedvező áron juthassanak saját lakáshoz.

A kerületben jelenleg mintegy 3800 önkormányzati bérlő van, akik a lakásokat Józsefváros támogatásának köszönhetően jelentősen a piaci ár alatt vehetik igénybe: a kerületben mindösszesen 2 bérlő fizeti meg a lakással járó teljes költséget. 

Mint Kocsis Máté polgármester a képviselő-testület csütörtöki ülésén elmondta: az önkormányzat 180 ezer négyzetméternyi lakásállományt kezel. Az egy négyzetméterre jutó költség összesen 600 forint, azonban a bérlőknek átlagosan csupán 350 forintot – van, akinek csak 50 forintot – kell(ene) fizetniük, a fennmaradó összeget az önkormányzat biztosítja. Azonban rengetegen még ezt a kedvezményes összeget sem fizetik be. Ugyanakkor Józsefvárosban, ha valaki piaci alapon szeretne lakást bérelni, 1800 Ft/m2 alatt nemigen juthat lakáshoz. Kocsis Máté hozzátette: évente mintegy 6-700 millió forintot fordít Józsefváros ezen lyukak kitömködésére.

Sára Botond alpolgármester a testületi vitában kiemelte, hogy a 3800 bérlő egyharmada nem fizet bérleti díjat, egyharmaduk jogcím nélkül használja az önkormányzati lakást. „Olyan eset is előfordul, hogy egyesek saját haszonra kiadják, piaci alapon működtetik azt a lakást, amelyet az önkormányzattól minimális áron bérelnek” – mondta az alpolgármester. 

Kocsis Máté hangsúlyozta: a következő időszakban felül kell vizsgálni Józsefváros bérlakás-rendszerét, és új lakbérkorrekciót kell kialakítani. „A lakbér nem szociális, hanem vagyongazdálkodási kérdés. Emellett úgy kell megvalósítani a támogatási rendszert, hogy azzal a valóban rászorulókat támogassa az önkormányzat” – emelte ki Kocsis Máté.

Bérleti díj helyett törlesztőrészlet

Az önkormányzat ösztönözni szeretné a bérlőket a tulajdonszerzésben, ezért számukra az adott lakást meglehetősen nagy kedvezménnyel kínálja megvételre. „A lakásgazdálkodási koncepció első döntéseként jövő március elsejétől a bérlőknek megnyílik a lehetőségük arra, hogy ne bérleti díjat, hanem – a tulajdonszerzés szándékával – törlesztőrészletet fizessenek a megállapított lakbérrel megegyező mértékben” – emelte ki Kocsis Máté. A tulajdonszerzés természetesen felelősséggel, kötelezettséggel jár: azaz a lakás költségei a jövőbeli tulajdonost terhelik. 

A megtakarításokat felújításokra fordítják

A polgármester elmondta: az új bérlakás-koncepció fő célja nem a bevétel növelése, hanem a költségek csökkentése és egy igazságos, valóban a rászorulókat támogató rendszer kialakítása. Az önkormányzat csökkenteni szeretné a bérlakás-állománnyal kapcsolatos 6-700 millió forintot felölelő éves költségét, és a mintegy 1,3 milliárd forintos lakbér-kintlevőségét: az így megtakarított összeget pedig a meglévő bérlakás-állomány fejlesztésére fordítja majd. 

Az önkormányzat tervei szerint az elkövetkezendő 10 évben a lakásállomány felét értékesítené a bérlőknek, illetve az üresen álló lakásokat árveréseken adná el. A lakásállomány mintegy 10 százalékának műszaki fenntartása nagy terhet ró az önkormányzatra, felújításuk aránytalanul nagy költséggel járna, ezeket a kerület lebontaná. 

Kamatmentes részletfizetési lehetőség

Az elfogadott rendelet szerint olyan bérlővel köthető adásvételi szerződés, akinek nincs tartozása az önkormányzat, illetve a közüzemekkel szemben. (A tervek szerint ugyanakkor az önkormányzat a hátralékosoknak jelentős segítséget nyújtana.) Mivel azonban a bérlakásokban élők nagy része nem rendelkezik akkora megtakarítással, hogy egy összegben megvegye a lakást, az önkormányzat – kamatmentes (!) – részletfizetési lehetőséget is biztosít. A részlet összege és a fizetés futamideje az aktuálisan fizetendő költségelvű lakbér lesz. A részletek természetesen banki hitelből is megfizethetők.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben