Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az önkormányzat várja a lakosság javaslatait

Konzultáció a közbiztonság további javításáért

2016. december 09. péntek

A kerület közbiztonságának és közrendjének további javításáért, a közterületek tisztasága valamint a lakóházak nyugalmának megóvása érdekében a jelenleginél szigorúbb, nagyobb visszatartó erővel bíró helyi szabályozásra van szükség a lakossági panaszok alapján. A képviselő-testület ezért december 1-ei ülésén úgy határozott, hogy a problémák alaposabb megismerése, a lakossági igények minél szélesebb körű figyelembe vételével készülő új szabályozás megalkotásához kikéri a lakosság véleményét is.

Józsefváros vezetése elkötelezett a kerületi lakosok biztonságának védelmében, nyugalmának megőrzésében, a közrend és közbiztonság fenntartásában, javításában. Ennek érdekében az elmúlt években több mint 4 milliárd forintot fordított közbiztonsági célokra, ennek ellenére még mindig sok a lakossági panasz a közrendet és közbiztonságot érintő kérdésekben. A panaszok elsősorban a kerületben működő üzletek – leginkább az éjszakai nyitvatartás alatti - tevékenységéhez, a közterületi szeszesital-fogyasztáshoz, a közterületek rendjéhez, a köztisztasági állapotokhoz és a lakóházak rendjéhez – illetve a megfelelő szabályozottság hiányához - kapcsolódnak. 

Az önkormányzat álláspontja világos: nem megengedhető, hogy egyes emberek – következmények nélkül – renitens magatartásukkal folyamatosan és hosszú időn át zavarják a józsefvárosiak nyugalmát, csökkentsék biztonságérzetüket és vétsenek a közrend ellen.  

A problémák miatt a hatósági ellenőrzések számának növelése szükségessé vált, gyakori a társhatóságokkal, rendőrséggel történő közös ellenőrzés, akció, és jelentős számban rendőri intézkedés is történt. Mindezek ellenére a panaszokból világosan látszik, hogy a helyzet javítása érdekében újabb, szigorúbb, nagyobb visszatartó erővel bíró szabályokra van szükség.

Az önkormányzat a javaslatok és a problémák alaposabb megismerése érdekében szeretné a józsefvárosi polgárok véleményét széles körben kikérni, ezért papír- és elektronikus formában is konzultációt indít a kerületi választópolgárokkal. 

Ezt követően lehetőség nyílik arra, hogy mindenre kiterjedő, sok véleményen alapuló, egységes szabályozás születhessen, melynek segítségével a hatóságok jogszerűen fel tudnak lépni az elkövetőkkel szemben.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben